Бургаският апелативен съд промени в „задържане под стража“ мярката за неотклонение на шофьора Камен Филипов. Той е обвинен за катастрофата на пътя Бургас-Созопол, при която загинаха 2-ма души.

Близки и приятели на загиналите, от созополските села Росен и Присад, протестираха миналата седмица срещу решението на първата съдебна инстанция да пусне под домашен арест обвиняемия.

Днес магистратите взеха решение да променят мярката му за неотклонение.

Прокурорът Йордан Дичев поиска най-тежката мярка, той посочи, че на Филипов за 9 години са му наложени 11 наказателни постановления и са му издадени 13 фиша за превишена скорост. Обвиняемият има три условни присъди, две от които за тежки престъпления, свързани с транспорта.

По думите на Дичев обвиняемият с поведението си на пътя е показал, че не се съобразява с правилата за движение. 4 ПТП -та са станали по негова вина, подчерта прокурорът и заяви, че ако Филипов остане на свобода може да извърши друго престъпление.

Видимо разстроен пристигна в съда Камен Филипов и той и неговият адвокат Веселина Василева заявиха:

Нямаше светлини.

Не е видял аварийни светлини. Само е видял аварийните светлини на спрелия микробус в дясно. Човекът е в шок, моля, оставете го! Той се чувства много зле в момента.

Според адвокат Василева, протестите на хората са неоснователни:

Надявам се улицата да не влиза в залата, защото, ако улицата влезе в съдебната зала, то няма да има правосъдие.

Според защитата, инцидентът е станал случайно по непредпазливост, но прокурорът заяви, че шофьорът е видял, че има опасност и препятствие на пътя, но не е спрял, нито е намалил скоростта на автобуса.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar