Депутати и общински съветници от БСП сигнализираха прокуратурата за драстични нарушения в провеждането на обществена поръчка за озеленяване на София. Търгът се е провел през 2019 г. и оттогава социалистите са подавали два пъти сигнали до Столичната община за нередностите. Оттам обаче не са реагирали. Търгът е за 65 млн. лева първоначално за 36 месеца, но с възможност да бъде удължен за още две години.

Според депутатите от БСП Георги Свиленски и Христо Проданов и общинските съветници Михаил Ставрев, Иван Виделов и Диана Тонова част от класираните кандидати за поддържане на зелени площи, паркове и градини са предоставили данни за несъществуващата техника, бракувана, запорирана или свалена от отчет, както и техника с фалшифицирани фабрични номера. Три от фирмите са подали документи с невярно съдържание, което според закона води до отстраняването им и включването им в забранителен списък за 5 години, категорични са от БСП. Социалистите още на 17 декември 2020 г. са сигнализирали общината, като са уточнили, че имат конкретни данни за офертите на класираните и одобрени вече фирми „Грийнтаун“, „Титан БКС“ и „Алверс Комерс“. Вторият сигнал е от 6 август 2021 г.

Заради нарушенията е сезирана и Комисията за защита на конкуренцията, тя е отменила първоначалното решение за общината и ѝ го е върнала. Въпреки това от кметството отново класират същите фирми.

„Този тип грандиозни нарушения са практика за управлението на ГЕРБ както на национално ниво, така и на местно равнище“, добавят от БСП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar