Делото за пране на пари от наркотици от Credit Suisse приключи, а въпросите кой създаде Евелин Банев остават

През декември 1978 година Guardian съобщава, че швейцарските власти са обвинили 38-годишния българин Ганчо Ганчев, че заедно с полски съучастник е поискал над половин милион долара откуп от семейството на Чарли Чаплин, за да върнат ковчега с тялото на починалия година по-рано комик. В съответствие с етичните норми на журналистиката от изданието по-късно уточняват, че Ганев е получил условна присъда.

До края на юни 2022 година това вероятно беше най-популярният сблъсък на българин с швейцарската съдебна система. В понеделник пресслужбата на Федералния наказателен съд на Швейцария съобщи, че е произнесъл осъдителни присъди по делото срещу „българска престъпна организация, замесена в международен трафик на наркотици и пране на пари“. За международните медии това дело беше известно като Credit Suisse. Една от най-големите швейцарски банки беше обвинена за това, че не е положила достатъчно грижи и така е улеснила изпирането на над 100 млн. евро, придобити от трафик на кокаин от Южна Америка до Западна Европа. В България това просто беше „швейцарското“ дело на Брендо, или Евелин Банев. Бивш състезател по борба, осъден за трафик на наркотици в Румъния и Италия. През септември 2021 г. той беше задържан за кратко в Украйна, но беше освободен, след като стана ясно, че има украинско гражданство.

В познанието за българската организираната престъпност след смяната на тоталитарния режим през 1989 година има различни учения. Някои са убедени в основополагащата роля на Държавна сигурност (и силата на различните управления) или съответно на Политбюро, други – в силата на професионалния спорт, излязъл на улицата, а трети – в продължилото с десетилетия противопоставяне на партизанските бригади „Чавдар“ и „Антон Иванов“ и т.н.

Основната слабост на подобен подход е, че подценява участниците в тези събития и техните качества. Историята на 58-годишния Евелин Банев е пример за точно това.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar