Лидерът на ГЕРБ пред своите призна, че искал да подкрепи и 16-те точки на Кирил Петков, но бившите министри Ананиев, Добрев и Дончев били против – затова депутатите да преценят

ГЕРБ са готови на нови отстъпки, за да намерят диалог с „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ и да има мнозинство и правителство в рамките на този парламент.

Една от тях е подкрепа за предложения от Кирил Петков и депутати от ПП проект за антикорупционен закон, където са предвидени и промените за КПКОНПИ.

Знак за това дадоха лидерът на партията Бойко Борисов и коалиционният му партньор Румен Христов от СДС.

ГЕРБ има няколко варианта за кабинет, но в нито един от тях не присъства името на Бойко Борисов, обяви Христов пред bTV сутринта. Той обясни, че първата политическа сила може да направи много компромиси, но няма да отстъпи от: финансовата дисциплина, овладяването на инфлацията, отношението към Русия и подпомагането на Украйна с въоръжена помощ.

Вечерта пък Борисов събра депутатите си и в живо включване във фейсбук направи анализ на 16-те точки, по които „Продължаваме промяната“ обяви, че може да гласува заедно с ГЕРБ.

Аз исках с едно решение да кажа – да приемем 16-те точки, само че Ананиев, Добрев, Дончев са категорично против и искам да обясня за кое съм „за“, за кое съм „против“, а пък вие като парламентарна група ще решите, обърна се Борисов към своите.

Той поиска от депутатите си да бъде въведен механизъм за разследване на главния прокурор. И ги помоли: Подкрепете техния закон за КПКОНПИ. Техния закон! На Зарков може да е по-хубав – затова ще има и двете. Говорете с колегите и го подкрепете.

Ние нямаме от какво да се притесняваме. Бойко Рашков може с 23 имота да се чуди как ще се оправи пред КПКОНПИ, ние нямаме от какво – мен ме намериха в Банкя, в къщата с децата. И там ще ме намерят във всеки един момент. И съм ви се клел – никога не съм имал къща никъде другаде освен там, където живея. Защото и тая опорка продължава. Така че подкрепяме тази точка задължително, за да не могат да говорят, че едва ли не ние не искаме да се разследва. Главният прокурор е човек като всеки един, той не е Господ, ако сгреши, разбира се, че трябва някой да го разследва. Премиерът няма имунитет – нали знаете. И аз не съм имал имунитет години наред, коментира Борисов.

От всички 16 точки на ПП той отхвърли категорично само една – за таван на цената на газа от 300 лв. на мегават час, и то с обяснението, че цената вече е паднала с 47%.

Не коментира и още една – фаталната 13-а, която е за бюджетния дефицит.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar