Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел призова Турция да промени решението си за оттегляне от Истанбулската конвенция.

„Дошло е времето да проявим лидерство и да активизираме световните усилия за борбата с насилието към жените и момичетата. Затова и не можем да не изразим дълбокото си сажъление и неразбиране спрямо решението на турското правителство да излезе от конвенцията, коят одори носи името на Истанбур“, посочва се в изявлението на Борел. В него се изразява надежда Турция скоро отново да се присъедини към Европейския съюз в защитата на жените и момичетата, което е „фундаментален елемент от правата на човека, мира, сигурността и равенството в XXI век“.

В изявлението се добавя, че решението на Анкара рискува да доведе до нарушаване на закрилата и основните права на жените и момичетата в Турция, както и че изпраща опасно послание в цял свят.

Не е известен аргументът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган дза подписването на указа за изтеглянето на страната от конвенцията, въпреки че през последната година в страната се наблюдава нарастване на домашното насилие,

„Правата на жените са гарантирани от нашите закони, особено от Конституцията. Нашата съдебна система е достатъчно динамична и силна, за да приложи нови правни мерки, когато е необходимо“, каза министърът на семейството, труда и социалната политика Зехра Зумрут преди ден.

Конвенцията против насилието срещу жените и момичетата бе подписана в Истанбул от 47 държави на 11 май 2011 г. Досега тя е ратифицирана от 18 държави, но среща критики в редица други – включително и в България. където не бе ратифицирана. ВМРО и БСП продължават да използват темата в предстоящите парламентарни избори на 4 април.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar