Думата имат психиатрите – ако се окаже, че е разбирал какво прави, го чакат от 3 до 10 г. затвор

Осмокласникът бил със специални образователни потребности, но досега не е проявявал агресия, твърдят в с. Скобелево

Кръвта на момичето изтекла, докато дойде линейката, фатален се оказал ударът в сърцето

По мюсюлмански обичай и с ходжа от Казанлък погребаха в понеделник 13-годишната Диана в с. Скобелево. Момичето бе прободено смъртоносно с нож в събота от 14-годишния си съсед Тунджай Идризов, шест дни преди рождения си ден.

„Цялото село жали за Диана – и мюсюлмани, и християни. Никой не може да си обясни

как е възможна

такава жестокост

у непълнолетно

момче“,

каза пред „24 часа“ кметът на селото Ахмед Сюли. В Скобелево постоянно живеят около 620 души.

„На 30 октомври момичето ми щеше да навърши 14 години, а сега какво стана! Наръгал я три пъти и детето ми угасна. Искам и убиецът ѝ да лежи в земята“, не може да си намери място от мъка Чона Янкова, майка на убитото дете.

Драмата се разигра малко след 17 ч в събота на 24 октомври в двора на жертвата в циганската махала на селото.

„Тунджай ни е съсед, по-голям е с една година. До миналата година

двамата с

дъщеря ми учеха

в едно училище,

познават се от

малки

Макар и да е на 14 г., той много пуши. В събота влязъл в двора на къщата ни и поискал запалка от Диана. Тя му отвърнала, че няма, и тогава той извадил ножа, който носел в джоба си, и я наръгал. Първо два пъти в гърдите, а когато дъщеря ми се обърнала и понечила да избяга, последвал и трети удар с ножа отзад в кръста“, разказва през сълзи за последните минути на Диана майка ѝ.

В къщата бил пастрокък на детето Райко Захариев, но той спял, затова в началото не чул кавгата. Диана успяла да влезе вътре и го разбудила с писъците си. Успяла да каже, че Тунджай я наръгал с нож заради това, че не му дала запалка.

Райко веднага се обадил на тел. 112 за линейка, било 17,13 ч. Понеже кръвта на детето изтичала, близките му го качили в лек автомобил, за да го закарат веднага към Спешния център в Павел баня. По пътя срещнали извиканата линейка и прехвърлили Диана в нея. За съжаление, докато стигнат до съседното село Асен, тя

починала още

в линейката

Близките на прободеното момиче разказват, че ножът засегнал сърцето, белия дроб и бъбреците. Фатален се оказал първият удар в областта на сърцето.

В Скобелево са потресени от трагедията. Разказват, че никога преди това Тунджай не бил проявявал агресия, не знаят да е употребявал наркотици. Знае се обаче, че ученикът е със специални образователни потребности и с него да работели ресурсни учители.

В момента момчето е осмокласник в Професионалната гимназия по туризъм в Павел баня. Записал се, след като завършил основно образование в родното си село. Ресурсният му учител бил заедно с него. От гимназията също са учудени, че е посегнал на момичето. За месец и половина, откакто учи там, нямали много време да го опознаят, но съучениците му го приели добре, самият Тунджай бил общителен.

За него в селото разказват, че

заеквал и имал

тикове, но си

пиел редовно

лекарствата

Живеел бедно в кирпичена къща, баща му Йордан никога не е имал постоянна работа според кмета Ахмед Сюли. Тунджай имал по-малка сестричка.

„Какво е състоянието му в момента, дали момчето съзнава какво е сторило и дали може да носи отговорност за действията си, ще определи назначената по случая комплексна психолого-психиатрична експертиза“, каза за „24 часа“ окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов. В понеделник тази експертиза още не беше готова.

Веднага след като наръгал Диана, осмокласникът

хвърлил ножа до

пътната врата

в къщата на

момичето,

без да го крие

След това си отишъл вкъщи и се преоблякъл. Бил арестуван малко по-късно в задния двор на училището в село Скобелево. Засега е задържан с прокурорско разпореждане за 72 часа.

В неделя на Тунджай Идризов е било повдигнато обвинение за умишлено убийство на малолетно лице, съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив. Назначен му е служебен защитник.

Прокуратурата се готви да поиска от съда момчето, макар и непълнолетно, да остане за постоянно в ареста, защото постъпката му е с висока обществена опасност. Ако обаче резултатът от психиатричната му експертиза налага, то

може да бъде

настанено и в

специализирано

заведение за

лечение

Предстои мярката му за неотклонение да се гледа от състав на окръжния съд в Стара Загора в сряда.

По досъдебното производство са назначени и други експертизи, включително и съдебномедицинска. Ще бъде изследван и ножът, с който е убито момичето – той е иззет и приложен към материалите до делото.

Ако Тунджай е годен за съд и вината му се докаже там, може да бъде осъден на затвор между 3 и 10 години. Тъй като е непълнолетен, евентуалната му присъда ще бъде намалена, коментират юристи.

За семейството на убитата Диана в Скобелево говорят само хубави неща. Макар и момичето да било доведена дъщеря на Райко, той се грижел много добре за нея. Със съпругата си Чона имат още двама по-малки синове, но бащата не делял децата. В училище седмокласничката се учела добре. Родителите имали постоянна работа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar