От 1 януари 2020 г. БНБ и ДАНС ще правят съвместни проверки при съмнения за пране на пари. Това предвижда проект на инструкция, обявена за обществено обсъждане.

Целта е финансовата система да не се използва за пране на пари и финансиране на тероризъм. Документът задължава проверяващите и от двете институции да не разкриват информацията, станала им известна при проверките. Общите акции могат да се провеждат както по искане на експертите на управителя на БНБ Димитър Радев, така и на ДАНС.

Поправки в закона за пране на пари, приети в края на тази година, задължиха всички банки да правят комплексни проверка на т.нар. политически личности при преводи над 150 евро. БНБ ще изготви списък с имената им и ще го изпрати в Брюксел и във всяка платежна институция, за да се следят паричните им операции с повишено внимание. Причината е, че евродиректива определя политиците като хора с повишен риск. До поправката законът определяше като такива президент, премиер, министри, депутати, съдии, кметове, шефове на държавни предприятия, висши офицери, посланици, шефовете на БНБ и на Сметната палата. След ремонта към тях бяха добавени и членовете на управителните органи на политически партии.

Освен политиците, службите ще проверяват свързани лица – родители, деца, съпрузи или такива във фактическо съжителство, роднини по съребрена линия до втора степен и всеки, за когото има данни, че е в търговски, професионални или други делови взаимоотношения.

Комплексната проверка означава тяхното идентифициране, установяване на действителния собственик, събиране на информация за деловите отношения, както и произход на парите.

Законът забрани сейфове и банкови сметки да са анонимни след 1 януари 2020 г. Той дава право на достъп до тях, на съд, прокуратура, НАП, КПКОНПИ, ДАНС, ГДБОП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar