Евродепутатът Елена Йончева обяви, че ще сезира европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за лошите пътища в България, строени с пари от еврофондовете. Йончева е говорила за швейцарския вестник „Тагес Анцайгер“. Тя обяснява, че ще се срещне с Кьовеши и ще й предаде събраните документи. Европейските дипломати знаят много добре какво става, казва Йончева пред швейцарското издание. Тя припомня, че ЕС получава документите за строежа от тези, които строят лоши пътища за много пари. Преди година и половина Йончева искаше пълна проверка от българските власти на състоянието на пътищата в страната след трагичната катастрофа в Своге, която така и не бе направена.

„Брюксел контролира документите, но не и самите пътища. Това е проблемът. Нужно е европейският главен прокурор да се заеме с истински проверки – пробите от пътищата трябва да се сравняват със строителните планове. Същото се отнася и за принципите на правовата държава. На хартия България изпълнява всички изисквания на Европейския съюз, но реалността е съвсем различна“, казва Йончева. По думите й ЕС изразходва много средства за българската инфраструктура, но „между 40 до 50% от инвестициите се отклоняват към корумпирани политици“.

Елена Йончева припомня, че състоянието на пътищата е катастрофално и само 12 месеца след изграждането им се налага отново да започне кърпенето на дупки. Евродепутатът казва, че България продължава да е най-корумпираната в ЕС, хората живеят в бедност, а журналистите са сплашвани и лишавани от възможност за работа.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar