Близо 8000 общински съветници – бивши и настоящи, ще обявят своето имущество пред антикорупционната комисия. Това стана ясно на семинар, посветен на борбата с корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество в полза на държавата.

5400 са новоизбраните съветници, които ще подадат декларация за имотното си сътояние до края на април. Законът задължава същото да сторят и бившите членове на местните парламенти, които подават изходяща декларация. Въпреки че преди година имаше идея съветниците да отпаднат от кръга на проверяваните, за да се облекчи работата на институцията, те останаха и сега ще бъде проучено и тяхното имотно състояние.

Освен общинарите още близо 4500 хора, заемащи висши ръководни постове в държавата, са задължени да декларират своето имане, това на половинките си и непълнолетните деца. През 2018 г. комисията провери близо 10 хиляди души.

15 инспектори от КПКОНПИ са били част от първия випуск, завършил магистратура по антикорупция в УНСС, стана ясно още на форума. Общо дипломиралите се са 20 души.

180 малчугани от предучилищните групи на детските градини в Перник и Костенец пък са се включили в пилотния проект за антикорупционно обучение на децата, съобщи експертът Трифон Трифонов, който е един от авторите му. При завършването децата получили медали.

„Около 80% от препоръките, които КПКОНПИ направи по отношение на законопроектите на изпълнтелната власт, бяха приети“, обяви още Трифонов. Една от функците на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), каквото е цялото наименование на институцията, е да следи дали в подготвяните правни норми, не е заложено корупционно поведение. Според Трифонов проблемът обаче е, че липсват последици в случаите, когато съветите на комисията не се спазят.

Той припомни, че в момента в съдилищата се водят дела за конфискация на имущество по три антикорупционни закона, като първият е от 2005 г. За да се подаде иск в съда разминаването между реално притежаваното и декларираното трябва да е в размер на 150 хил. лева за последните 10 години. Според първия закон към съдебен иск се минаваше след влязла в сила присъда, но при разминаване от 60 хил. лв. за 25 години.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar