За първи път от началото на войната срещу Украйна бивш командир на подразделение на терористичната по същество организация „Вагнер“ избяга от Русия в Европа и се съгласи да даде показания и да разобличи олигарха и терорист Евгений Пригожин, участвал в убийството на хиляди украинци и руснаци.

Бившият командир на едно от подразделенията на т.нар. група „Вагнер“ Андрей Медведев, с повиквателна „Кусок“, на 12 януари е избягал в Норвегия и подал молба за политическо убежище, съобщи правозащитният проект Gulagu.net.

Проектът публикува аудиоинтервю, в което Медведев казва, че е бил принуден да премине границата нелегално, преминал е през оградата с бодлива тел и е бил прострелян от граничарите.

Медведев казва, че се страхува за живота си, защото е издирван както от правоохранителните органи, така и от „Вагнер“.

Преди това Медведев твърди, че е бил свидетел на извънсъдебни репресии от страна на наемници от групата „Вагнер“, които убивали свои колеги, отказали да изпълняват заповеди по време на бойни операции.

Той заявява, че е готов да свидетелства пред международен съд.

Gulagu.net разказва, че Медведев е избягал заедно с Евгений Нужин, но за него и къде е в момента не се предоставя информация.

Андрей Медведев е напуснал бойните позиции точно след края на 4-месечния си договор, подписан на 6 юли 2022 г. с ЧВК „Вагнер“. През тези месеци Медведев става свидетел и преживява много екзекуции и извънсъдебни репресии от страна на службите за сигурност на Евгений Пригожин срещу „отказалите се“ – тези, които отказват да се бият срещу украинците и искат да напуснат редиците на тази уж доброволна организация, която де факто принуждава руснаците да се бият срещу Украйна под заплахата да бъдат разстреляни.

След заминаването на Медведев от Вагнер самият Пригожин и неговата служба за сигурност предприемат действия за залавянето на Андрей, но сега Медведев вече е извън Руската федерация и дава подробни показания, които могат да бъдат използвани в разследването срещу олигарха Евгений Пригожин и терористичната организация, пише Gulagu.net.

В средата на декември Медведев записа видеопослание до Владимир Путин, Главната прокуратура и ФСБ, за което също разказа Gulagu.net.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar