Прокуратурата не успя да докаже, че бившият кмет на Девня Атанас Кузев е присвоил близо 80 хил. лв., зареждайки служебния си автомобил с карта, издадена на общината. Според разследващите той е използвал картата да купува и бензин, въпреки че служебната кола била дизелова. Освен това са купувани алкохол, бонбони, бира, ядки, дъвки и др. От прокуратурата твърдят, че в периода 2009-2015 г. Кузев е купил 9400 л дизел в повече, отколкото е бил необходим на колата, и 10 368 л бензин. Разследващите смятат, че с картата той е зареждал колите на свои близки. Установено е, че гориво е купувано по няколко пъти в един и същи почивен ден.

Според съда обвинението е недоказано, тъй като няма достатъчно доказателства, че именно Кузев е зареждал горивото, тъй като до картата са имали достъп и други, например шофьорите на общината.

„Обвинението се гради единствено и само на предположения, дори подозрения, че подсъдимият е зареждал гориво с предоставената му служебна кредитна карта за лични нужди или пък е предоставял същата на свои близки, роднини, познати да си зареждат гориво за свои лични нужди. Това предположение, макар и много вероятно (предвид факта, че картата се е намирала основно у подсъдимия и че са зареждани големи количества различни горива, вкл. и в един и същ дори и почивен ден на бензиностанции), в никакъв случай не може да обоснове една осъдителна присъда“, пише в мотивите си съдия Даниела Вълева. Тя подчертава, че обвинението трябва да е несъмнено доказано.

Освен това количеството надвишено купено гориво е пресметнато на база среден разход на колата, определен от производителя, а той може да бъде и по-голям, установява съдът. За подобно нещо свидетелствали и общинските шофьори. Те заявили, че макар производителят да е посочил, че джипът харчил по 9 л за 100 км, разходът стигал дори до 20 л.

НЕЗНАНИЕ

Бившият кмет не е съставял пътни листове, нито е представял касови бележки за разходите си по бензиностанциите. „Знаел, че в края на месеца пристигат фактури, от които става ясно какво количество гориво е закупил, и смятал, че друго не е необходимо. Така му били обяснили и самите счетоводителки“, пише в мотивите. Според съдията това пак не е по вина на кмета. „Подсъдимият не е счетоводител и не е длъжен да е запознат с тези правила при наличието на цял счетоводен отдел и финансист в общинската администрация, натоварени именно с целесъобразното и законосъобразно разходване на публични средства“, посочва тя. Решението се обжалва в окръжния съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar