Бившия изпълнителен директор на Audi Рупърт Щадлер получи 21 месеца условна присъда и глоба за измама и небрежност в скандала с дизеловите емисии „Дизелгейт“ с Volkswagen от 2015 г. Той е първият осъден по случая топ мениджър, съобщава „БиБиСи“.

Щадлер не е обвинен, че е наредил използването на софтуер за измама на емисиите, но признава, че не е направил достатъчно, за да спре измамата и продажбите на засегнатите автомобили.

В съдебната зала преди месец неговият адвокат чете самопризнанието му. В него няма признание за пряко участие в скандала, а само за грешки допуснати при справянето с въпроса. Накрая Щадлер потвърждава написаното с едно „да“.

Първоначално отрича обвинението, но две години и половина по-късно той и други двама обвиняеми получават предложение за споразумение. Според споразумението, в замяна на техните самопризнания, ще избегнат присъда лишаване от свобода.

Заедно с условната си присъда Щадлер получи глоба от 1,1 милиона евро.

Волфганг Хац, бивш шеф на двигателите на Audi, получи две години условна присъда за измама и глоба от 400 000 евро. Друг инженер получи 21 месеца и по-малка глоба. И двамата са признали за манипулиране на дизелови двигатели.

Според критици 1,1 милиона евро не са огромна глоба в сравнение с приходите на Щадлер и годишните печалби на Volkswagen.

Според прокурорите толкова много хора са били замесени, че е почти невъзможно да се идентифицира кой е бил отговорният.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar