Смяната на постоянен и на настоящ адрес, проверката и плащането на местни данъци ще може да се прави през приложение на мобилния телефон. Това са плановете на Столичната община до края на годината. Как ще става това.

Приложението за електронни услуги „Дигитална София“ реално вече работи във всички общини в София. Но досега само през компютър, обясни, Георги Димитров от „Евротръст технолъджис“.

„Съвсем законно лицето се идентифицира като сканира документ за самоличност, проверява се дали документът е валиден, човекът показва лицето си пред телефона. Проверява се дали лицето на човека отговаря на снимката от МВР. Не може да се излъже приложението. Всичко вече на готово се самопопълва. Човекът с един плик заявява услугата“.

Приложението първоначално стартирало в район „Студентски“. А от началото на проекта има почти 10 000 заявления от граждани за смяна на адресна регистрация. Заместник-кметът на София по дигитализация Генчо Керезов подчерта, че това е:

„Квантов скок как ние можем да обслужваме своите граждани“.

И се надява, че ще имаме приемственост по тази тема, за да може от следващата година всички други услуги да бъдат надградени.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar