Според съдебния регистър: Формациите у нас са 127

По време на извънредното положение или при обявена извънредна обстановка да не се закриват партии от съда. Това предвиждат промени, внесени от депутати от ДПС между първо и второ четене в Закона за мерките за извънредното положение.

Преди седмица текстовете в извънредния закон минаха през пленарна зала, като с тях се удължава с още 6 месеца валидността на изтеклите лични документи. Сега народните представители от Хамид Хамид, Йордан Цонев, Халил Летифов и Ахмед Ахмедов предлагат чрез преходните разпоредби да се измени закона за партиите, а част от сроковете да спрат да текат.

Това са именно текстовете за разпускане на политическите формации от СГС. Иначе в момента в закона съществуват няколко хипотези за закриване от съда на една или друга политическа партия – ако нарушава системно изискванията, с дейността си противоречи на Конституцията, повече от 5 г. от последната си регистрация не е участвала в избори за депутати, президент, за ЕП, за кметове.

Сред другите възможности е ако не е подавала годишните си финансови отчети пред Сметната палата през последните 2 г. или пък не е провеждала предвидените в устава заседания на върховните си органи повече от два последователни пъти, като не е представила пред съда за вписване новото си ръководство.

Регистърът на политическите партии на сайта на СГС пък показва, че у нас в момента има 127 формации. Последната е тази на Слави Трифонов „Има такъв народ“. Скоро в него трябва да вписана и републиканците на Цветан Цветанов.

Тази година две от основните формации трябваше да изберат лидер – БСП и ДПС, но заради ситуацията с коронавируса част от процедурите бяха отложени или забавени. Социалистите вече гласуваха това да бъде Корнелия Нинова. Нейният мандат изтече през май, но бе избрана за поста през септември. В края на ноември пък трябва да се проведе и националната конференция на ДПС. Тя бе насрочена за 26 април, но заедно с общинските и областните конференции бе отменена заради коронавируса.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar