Армията няма да излиза по улиците при риск от терор или размирици. Това решиха депутатите, като отхвърлиха предложените от вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов текстове в Закона за отбраната и въоръжените сили войската да съдейства при ситуации на обществена заплаха. Парламентът гласува вчера на 2-о четене поправките в закона.

Текстът не се прие, защото не бе добре формулиран. Такива операции би трябвало да са отговорност на МВР, по-специално на жандармерията, обясни в кулоарите шефът на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов.

Неофициално депутати и експерти изразиха притеснение, че при така разписани възможности има риск някой да изкара войската при граждански протест.

Възможността армията да се използва в мирно време при пресичане на трафик на оръжие, охрана на стратегически обекти и границата остава непроменена.

Друга промяна в закона пък предвижда кадровите войници да получават пари, ако не им се осигури храна, докато са на учения и лагери. И в момента законът предвижда задължително да им се осигурява храна. Министерството на отбраната обаче от 4 г. не може да извърши обществената поръчка и се налага поделенията да се справят сами.

„Храним войската, когато имаме сключен договор и ни се доставят продукти, а когато няма, както е в случая, от четири години заради обжалвания не можем да сключим договор и сме длъжни да даваме командировъчни“, обясни началникът на отбраната ген. Андрей Боцев.

„Имаме кетърингово хранене, но при обжалване на договорите по Закона за обществените поръчки трябва ли да лишаваме военнослужещите от това, което им се полага?“, допълни пък Константин Попов. И пресметна, че така войниците ще получават по 10-12 лева за храна.

От догодина се създава ново звено в армията – Съвместно командване на специалните операции. То ще замени съществуващата 68-а бригада „Специални сили“ и ще е пряко подчинено на началника на отбраната, а начело ще бъде командир. Промяната се прави, за да бъдат изпълнени ангажиментите към НАТО за развитие на българските сили за специални операции, които предвиждат създаването именно на такова звено.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar