Бившата ръководителка на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (НДБК) Лаура Кодруца Кьовеши призна в интервю за радио Свободна Европа, че е допускала грешки в дейността на антикорупционната прокуратура, но тайният протокол за сътрудничество с Румънската разузнавателна служба (SRI) не е била една от тях, съобщава информационният сайт Зиаре. Кьовеши обясни и каква е била ползата от този протокол – държавните институции да действат бързо и ефективно, както го правят закононарушителите.

„Не съм перфектен човек. Разбира се, че съм правила и грешки, но никога не съм нарушавала закона преднамерено. Може би една от грешките бе, че трябваше да комуникирам повече, да обяснявам повече някои неща. Може би някои мерки трябваше да бъдат взети по-рано“, каза Кьовеши в интервюто, предава БТА.

Тя не смята, че протоколът, сключен между прокуратурата и Румънската разузнавателна служба (SRI), е бил грешка. Кьовеши обясни, че по онова време единствената институция, която е имало право да подслушва по наказателни дела, е била Румънската разузнавателна служба.

„Ако ме питате за протокола, той не бе грешка. Беше инструмент, който бе абсолютно необходим в онзи момент. Хората забравят, че през 2009 г. нито един прокурор не можеше да приложи на практика разрешение за подслушване. Всеки бе задължен да изпрати това разрешение на SRI“, каза Кьовеши.

Бившата шефка на НДБК каза още, че на закононарушителите им е много лесно – „срещат се на паркинг, в ресторант, задействат схеми за финансови злоупотреби, цели мрежи, чрез които осъществяват трафик на наркотици или на хора“.

„Срещу тези форми на работа на престъпниците, които са изключително прости и бързи, държавните институции трябва да действат по същия начин – бързо и ефективно“, посочи тя.

Запитана за борбата с корупцията в Румъния, Кьовеши отговори, че дали прокурорите ще я продължат или не, зависи от тях.

„Изпращам като послание на бившите си колеги същото, което съм казвала винаги и което казах и при приключването на мандата ми в НДБК: не се отказвайте. Продължавайте да си вършите работата. Корупцията може да бъде победена“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar