Българската банка за развитие сменя индекса за изчисляване на кредити „Софибор“ с „Юрибор“, съобщиха от финансовата институция.

Промяната ще бъде с последната обявена стойност за съответната срочност на „Юрибор“. Този индекс представлява средното лихвено равнище, при което представителна група банки от еврозоната си предоставят необезпечени срочни депозити в евро.

Процедурата по смяната се налага, след като на 1 юли 2018 г. БНБ спира да поддържа „Софибор“. Решението за това е на управителния съвет от март 2017 г. и се налага заради влязла в сила евродиректива. Вариантите след това бяха два – „Софибор“ да се изчислява от друга лицензирана компания или да отпадне напълно.

ББР уверява, че преизчисляването на лихвите по новия индекс няма да се отрази на цената на кредитите. Това предвиждат скоро приети промени в Закона за кредитните институции, както и прилагане на план за действие при преустановяване на изчисляването на индекс.

Според новите текстове банките нямат право да вдигат лихвите по кредитите, ако индекс, по който се изчислява лихвата, е сменен с друг или ако спре да се изготвя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar