Отпускат още пари за стипендии на докторанти

Въвеждат се минимални национални изисквания към научната, преподавателската, художественотворческата или спортната дейност на кандидатите за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности в университетите и научните организации.

Това предвиждат изменения в правилника за прилагане на Закона за развитието на академичния състав, приети от Министерския съвет.

Сред изискванията са статии и доклади, монографии, публикувани в научни издания и др. Прилагането на закона след приемането му през 2010 г. без наукометрични изисквания към кандидатите доведе единствено до значително увеличаване на броя на хабилитираните и на присъдените научни степени, без това да допринесе за увеличаване на научната продукция и нейната значимост в институционален и национален мащаб, сочи анализът към проекта.

Проблемът бил усложнен допълнително от липсата на достатъчно строги изисквания към професионалната компетентност и обективност на членовете на журито, както и на конкретни механизми за обективен контрол.

Според промените журитата ще оценяват дисертационния труд само на кандидатите, които отговарят на минималните национални изисквания, определени в правилника, както и на допълнителните изисквания в правилниците на висшите училища и научните организации, когато такива са предвидени.

Правителството реши още да отпусне допълнително средства за стипендии във висшите училища, в които се обучават докторанти. Това се правело за привличане и задържане на младите учени в страната, както и за реализация на докторантите като качествени преподаватели и изследователи.

Ректорите и ръководителите на научните организации трябва да утвърдят правила за разпределение на допълнителните пари. В комисиите, които ще пишат правилата, ще участват и представители на самите докторанти. Положително атестираните докторанти ще започнат да получават парите си до 2 месеца. (24часа)

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar