Маскиран и въоръжен мъж обра банков клон, който се намира в оживен търговски център на столичния бул. „Цар Борис III“. Той успял да задигне около 12 хил. лева, заяви директорът на СДВР Георги Хаджиев.

Сигналът за кражбата е подаден днес около 10 ч. сутринта. Обектът е бил охраняван от жена, като тя била позиционирана пред банковия клон. В момента, в който тя влязла вътре, апашът нахлул и заплашил служителката с пистолет, взел сумата от 12 хиляди лева и избягал. Полицаите, които се отзовали на място, установили, че банковият клон няма обособено касово помещение, а откраднатите пари стояли на работния плот. Запознати разказват, че служителката на обекта се опитала да осуети обира, като се хвърлила на врата на маскирания.

Извършителят може да бъде идентифициран и това ще се случи в най-скоро време, заяви директорът на СДВР на брифинг след престъплението. Записите от охранителните камери дават достатъчно информация за обирджията, допълни Хаджиев. По неофициална информация, маската на апаша била подобна на чорапогащник и вероятно не е покривала достатъчно добре лицето му.

Целият ресурс на полицията е ангажиран в установяването на маскирания мъж, съобщи Хаджиев.

Това е вторият подобен обир в София от началото на седмицата. В понеделник маскиран и въоръжен ограби банков клон на ул. „Мадрид“, отново посред бял ден.

категоричен бе директорът на Столичната дирекция. Разследващите по-скоро работят върху връзката между обира на ул. „Мадрид“ и тази от миналия ноември, заяви той.

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) Христо Терзийски посочи, че нападенията над банковите клонове предизвикват широк обществен отзвук и полицията е изключително мотивирана да установи извършителите. Банките също съдействат на органите на реда. Той допълни, че е важно свидетелите също да реагират и да сигнализират при подобни престъпления.

По отношение на всички банкови и кредитни институции полицейските органи

по тяхната безопасност, обясни шефът на ГДНП. Мерките за сигурност се следят от банков надзор. Правомощията на полицията са надзор и осъществяване на контрол при прилагане на Закона за частната охранителна дейност, поясни главен комисар Христо Терзийски.

Въпреки това днес СДВР ще проведе среща със служители на комитета по банкова сигурност, на която ще даде указания за прилагане на по-засилени мерки за сигурност, съобщи Терзийски.

Министърът събра шефовете

на спешна оперативка в МВР

Вътрешният министър Младен Маринов събра днес следобед професионалното ръководство на МВР на спешна среща след последния банков обир. Освен насоките на конкретните разследвания, които води полицията, са били обсъдени и конкретни мерки в две направления. А те са – мащабна проверка на физическата и техническата охрана на банковите клонове в страната, както и мероприятия за засилване на тяхната сигурност и превенция на евентуални бъдещи посегателства.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar