Прокурори във Франция поискаха присъди от 10 и 14 години и глоба от по два милиона евро за двама предполагаеми измамници, обвинени, че са се представяли по телефон и по Скайп за френския външен министър Жан-Ив Льо Дриан, предаде АФП.

Така те измамили над 150 богати политици, бизнесмени и религиозни фигури с над 50 милиона евро. Схемата е осъществена през 2015 г. и 2016 г., когато Льо Дриан е министър на отбраната.

Първоначално разследваните по делото, започнало в началото на месеца, бяха седем души. Основните заподозрени са 54-годишният Жилбер Шикли и 35-годишният Антони Лазаревич, и двамата от израелско-френски произход, са обвинени в ръководство на организирана престъпна група, организиране на измама, както и кражба на самоличност. Срещу четирима техни съучастници са повдигнати обвинения за съглашателство в извършването на престъпление, а последният обвиняем ще се защитава за друга измама на групата.

Шикли и Лазаревич се представяли за Льо Дриан и искали спешна финансова помощ за тайни операции на френската държава. Разследване на Би Би Си твърди, че сред измамените са духовният лидер на исмаилските шиити, Ага Хан и един от най-видните турски бизнесмени, Инан Кирач. В периода 2015-2016 г. двамата измамници се опитали да установят контакт включително с тогавашните крал на Белгия, Филип и президент на Габон, Али Бонго.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar