94 400 лв. са платени от Министерството на правосъдието като обезщетения за бавно правосъдие само за 3 месеца – от началото на юли до края на септември тази година. Това показват данните от последния доклад по темата на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Сумата е платена по 60 споразумения с пострадали от протакането на разследвания и съдебни дела.

За този период са разгледани 131 заявления. За 92 от тях инспекторите приемат, че са основателни. Сред подадените оплаквания има например от пострадал в катастрофа, делото за която е продължило над 19 години. Причина за забавянето е над 17-годишно разследване в Благоевград, констатират от ИВСС. Разследващите са бездействали, а прокуратурата не е изпълнила функциите си по надзор и контрол на разследването. През голяма част от времето делото е спряно, защото не може да бъде намерен извършителят. Той никога не е имал адрес в страната, но е търсен само тук, а не е пуснат за международно издирване.

Друго дело – за кражба на кола, е прекратено след близо 15 години разследване, става ясно още от доклада на инспектората. Оплакването по него е пуснато от обвиняемия. В документа на инспектората се разказва и за гражданско дело за наследство, което е продължило почти 26 години. Процесът е образуван през април 1993 г. в Софийския районен съд и е приключил окончателно през март 2019 г.

От административната процедура за обезщетение за бавно правосъдие могат да се възползват страни по приключени граждански, административни и наказателни дела, както и обвиняеми, пострадали или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства. Заявленията се разглеждат от ИВСС, а след това споразуменията за изплащане на обезщетения се подписват от министъра на правосъдието. Максималната сума, която могат да получат жалбоподателите по този ред, е 10 хил. лв.

По закон главният инспектор на всеки три месеца изпраща на Висшия съдебен съвет данни за установените нарушения, а министърът на правосъдието – за изплатените обезщетения. Законът повелява през половин година съветът да анализира причините за нарушенията и да приема мерки за тяхното отстраняване.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar