Акция на спецпрокуратурата и ГДБОП в София и 4 области

Арестувани са тарторът и шестима българи – ятаци на преселници

Действали от 2 години

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на седем души за участие в организирана престъпна група за каналджийство и подпомагане на чужди граждани, влезли незаконно в страната.

Бандата е разбита във вторник при акция на ГДБОП, ръководена от спецпрокурори в София и четири области – Перник, Стара Загора, Хасково и Кърджали.

Каналджиите са действали от март 2020 г. Срещу тлъсти суми от по няколко хиляди евро на човек те осигурявали квартири на преселници, влезли нелегално през границата с Турция, а после ги извеждали от страната през сръбската граница.

Създател и бос на групата бил афганистанският гражданин Н. Х. Той поддържал връзки с каналджии в Турция и Сърбия, включително и от афганистански произход. Уговарял с тях местата по турската граница, където да бъдат посрещнати групи от по 8-10 до 20 човека. Там се включвали българите, като шофьори на микробуси и леки автомобили. Те прекарвали чужденците до различни селища в страната и ги подслонявали, докато бъде уредено посрещането им от техни колеги в Сърбия.

При обиските у един от задържаните са намерени 11000 евро, за които ес предполага, че са платени от преселници. Трима от групата вече са осъждани, двама от тях – за подпомагане на нелегални мигранти.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar