Спецпрокуратурата и ГДБОП разбиха престъпна група, успяла да заблуди клиентите си, че търгува с акции, инвестиции и злато. Начело на „брокерите“ имало трима души, които генерирали крупни печалби. Подобна измамна схема в момента била хит в Европа, но за първи път е разкрита у нас. Това подчерта зам.-главният прокурор Иван Гешев, на когото също са звънили от бандата с предложение да инвестира спестяванията си в акции.

Групата действала в България от около година, когато отворила два собствени колцентъра в София и 7 интернет платформи, регистрирани в Естония. Тарторът бил 50-годишен израелски гражданин с двама „лейтенанти“ – 28-годишен българин и сърбин. Те наемали служители за работа, които обучавали като оператори в колцентровете. Клиентите били набирани по телефона. При входящо обаждане, потенциалната жертва виждала номер от Великобритания.

„Брокерите“ твърдели, че осигуряват гарантирани печалби от търговията с платежни инструменти. Те изобщо нямали разрешителни да търгуват с акции, но на сайтовете си имитирали, че имат лиценз. До момента са установени 17 българи, които са се хванали на въдиците им. Те са превеждали различни суми като започвали от минимум 300 евро. В интернет те виждали как парите им се умножават , но след време научавали, че борсата се срива и губят. В случай, че решат да се откажат, разбирали, че няма обратна връзка с „брокерите“, а всяко инвестирано евро е изгубено.

Малко преди да бъдат задържани, тримата от бандата планирали да разширят „бизнеса“ в Сърбия и Македония. Всеки от служителите в кол центровете, който разбирал, че участва в измамата, бил уволняван. До момента е изчислено, че за година групата успяла да прибере над 300 хил. евро, над 80 хил. долара и над 60 хил. лева.

Това е иновативно престъпление, посочи шефът на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП Явор Колев. Той уточни, че задържаните са с много голям опит в измамни финансови операции, макар че не са осъждани и нямат крими регистрации.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar