Състав на Кюстендилския окръжен съд оправда окончателно свещеник, обвинен в притежаване на оръжие и боеприпаси. Отецът беше разследван по подаден сигнал, че е гърмял край наследствената си къща в с. Илия.

Случаят е от лятото на 2016 г., когато полицаи правят претърсване в наследствена къща и имот на отец Димитър в граничното с. Илия. Тогава в постройка тип „навес“ бил открит кашон, в които имало 33 капсулдетонатора; 3 електрически капсулдетонатора, 3 огнепроводни шнурове с различна дължина, взривна прах, 9 патрона без обозначителни надписи. В антрето на къщата е открита и иззета и въздушна пушка. При разпитите отецът изразил „учудването“ си от местонахождението на боеприпасите, като заявил, че за първи път ги вижда и че най- вероятно са останали от баща му, вече покойник. За пушката казал, че е негова, но не е знаел, че следва да я регистрира. Съдебният състав решава, че боеприпасите са в сграда, до която имат достъп и други лица и затова оправдава свещеника.

Отец Димитър е действащ свещеник и служи в храмове в граничните селца. Историята с боеприпасите е частен случай, каза по повод съдебното дело архиерейският наместник на Кюстендил отец Генади Генадиев.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar