– Запорираха банковата му сметка, бизнесменът се жалва в прокуратурата

– Подозира бившата си жена и братовчед й, че са му скроили номер

200 000 евро трябва да плати асеновградчанинът Румен Ройнов, осъден от арбитраж, без да е уведомен, че се е водил такъв процес. Това твърди потърпевшият в жалба до пловдивската окръжна прокуратура.

„Обект съм на гигантска измама за източване на фирмата ми“, казва Ройнов. И обвинява за това бившата си съпруга Виолета. Двамата се развели на 1 април м.г.

Още преди разтрогване на брака им обаче тя е сключила предварителен договор за продажба на фирмения им магазин за строителни материали в Асеновград с първия си братовчед Асен Даскалов. Една от клаузите била, че ако не се осъществи сделката, Ройнов дължи 200 000 евро.

„Не съм бил уведомен нито за този договор, нито за предвидената баснословна неустойка по него, както и за това, че се е водило арбитражно дело“, пише предприемачът в жалбата си до прокуратурата.
„Не желая да коментирам“, заяви пред „24 часа“ бившата му съпруга, потърсена за мнение. Тя обеща да ни свърже с адвоката си, но така и не го направи.

Румен и Виолета били семейство 21 години. През това време създали успешен семеен бизнес. Двамата били съдружници и управители на „Виолета-78“ ООД. Точно от името на това дружество е сключен предварителният договор за продажбата на магазина в Асеновград. Фирмата разполага със складова база за строителни материали с площ над 3 декара в промишлена зона „Север“.

Румен и Виолета се разделили още през 2017 г. Тя напуснала фирмата, а той излязъл от жилището. При преговорите за подялба на фирменото имущество условието било Ройнов да плати на бившата си жена нейния дял. Разбрали се за 150 000 лева и той ги броил.

След развода променил дружеството от „Виолета-78“ ООД на „Румен Ройнов“ ЕООД. Това станало на 28 ноември 2018 г. Десет месеца по-рано обаче на 5 февруари същата година Виолета сключила с братовчед си предварителния договор за продажба на фирмения имот. Бизнесменът твърди, че това е станало зад гърба му и без решение на общото събрание на съдружниците. В този предварителен договор е била уговорена клауза, че всички спорове ще бъдат отнесени към едноличен арбитър.

„Не са извадени скица и данъчна оценка на имота, което показва прекия умисъл за сключване на неизгодна сделка и за източване на дружеството“, посочва Румен Ройнов в жалбата си до прокуратурата.
За договора и неустойката той разбрал едва на 16 януари тази година, когато установил, че банковата сметка на дружеството му „Румен Ройнов“ ЕООД е блокирана и са изтеглени 1500 лева. Запорът е наложен от частния съдия изпълнител Людмила Мурджанова. При справка в кантората й на следващия ден се оказало, че има издаден изпълнителен лист за 200 000 евро в полза на Асен Даскалов, първи братовчед на бившата жена на Ройнов. Документът пък бил издаден от едноличния арбитър Николай Йочколовски. Справката за него показвала, че е плевенски адвокат, а от решението му излиза, че е заседавал в София.

По закон иск за отмяна на арбитражно решението може да бъде предявен в срок от три месеца от деня на получаване на решението. Румен Ройнов обаче не е бил известен за него и срокът отдавна е пропуснат.

„Освен този ред няма друг за защита от арбитражно решение“, пише в жалбата си Ройнов. По думите му всичко е в ръцете на прокуратурата да установи измама и сключена неизгодна сделка.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar