След спецпрокуратурата, сега и апелативната прокуратура е отказала да образува досъдебно производство за имотната сделка на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, с която е придобил евтино от фирма „Артекс“ луксозен апартамент с частен асансьор. За решението съобщи на сайта си гражданско сдружение „Боец“, което подаде сигнала до спецпрокуратурата и обжалва отказа й пред апелативния орган.

Чак на 18 май спецпрокуратурата информира „Боец“ за решението си, че Цветанов е невинен, макар постановлението да е още от 17 февруари. „След запознаване с материалите по преписката и извършване на задълбочен анализ по събраните данни намирам, че изводът на прокурора от спецпрокуратурата в постановлението от 17.02. 2020 г. за липса на данни за извършено престъпление от страна на Цветан Цветанов за правилен и постановения отказ за образуване на досъдебно производство срещу него за законосъобразен“, гласи решението на апелативната прокуратура.

От „Боец“ заявиха, че и отказът на апелативната прокуратура е „без никакви аргументи по съществото“. Единственото основание е, че през 2019 г. в прокуратурата е имало преписка с подобна проверка, която била прекратена, и на това основание се спират всички други проверки срещу Цветанов, посочват от сдружението. „Боец“ ще обжалва решението пред ВКП.

„Това е поредното доказателство, че прокуратурата е неспособна да се бори с корупцията. Че докато Пеевски и Борисов стоят начело на държавата, а Гешев е начело на прокуратурата, дори бившите властимащи остават недосегаеми, а мишени на институциите са свободните граждани и независисмите журналисти и магистрати“, заявиха от движението.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar