Вътрешният министър Младен Маринов коментира недоволството на полицаи на вчерашния им професионален празник. Маринов заяви, че подкрепя всяка форма на протест, когато исканията са справедливи.

Министър Маринов посочи, че той е в добър диалог със синдикатите в МВР и е запознат с исканията им. Те са основно във връзка със заплащането на извънредния труд и ненормираното работно време.

Надявам се да намерим законово решение и да подобрим организацията така, че да няма ощетени служители. Аз лично държа всеки служител, който е положил извънреден труд, да бъде обезщетен – дали ще е с почивка допълнителна, там, където позволява закона – и с допълнително заплащане, но всеки извънреден труд трябва да бъде обезщетен, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Вътрешният министър коментира и промените в Закона за МВР, които дават възможност жандармерията и баретите да осъщетвяват физическа охрана на застрашени лица. По думите на Маринов няма дублиране на функциите на НСО, а става въпрос за охрана на хора, които са извън обхвата на задълженията на службата.

Това е една ситуация, в които да бъдат защитени хора, служители в държавната администрация, въобще създадени са условия тези лица, които попадат в юрисдикцията на Закона за НСО, решението за тяхната охрана да се взема от комисията, която и до момента взема тези решения – това е комисията главен секретар на МВР, председател на ДАНС, началник на Националната служба за охрана. В останалите случаи, за да се избегне всяко политическо участие, комисията е съставена изцяло от професионалните ръководители нв МВР, които най-добре могат да преценят на база на данните, които имат, тъй като данните са при тях, дали заплахата е сериозна и дали лицето трябва да бъде охранявано, каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Министър Младен Маринов, заедно с гл. секретар на МВР Ивайло Иванов, откриха ремонтираната сграда на районното полицейско управление в Троян.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar