Ръководителят на антимонархическата група „Република“ Греъм Смит, задържан в деня на коронацията на крал Чарлз Трети, заяви в интервю за Би Би Си, че е убеден, че полицията още преди събитието е имала ясни планове да го арестува.

Общо 64 антимонархисти бяха арестувани в събота от лондонската полиция и това породи много критики от страна на правозащитни организации и в социалните медии в преднамерени действия.

Греъм Смит каза, че е бил задържан, въпреки че е бил в постоянен контакт с полицията през последните четири месеца, запознавайки я с плановете на „Република“.

Полицията междувременно получи нови правомощия да се справя с протести, които могат да бъдат деструктивни. Премиерът Риши Сунак застана зад полицията като заяви, че тя е действала независимо от правителството, според нейната преценка какво е най-добре за обществения ред.

Смит обаче каза за Би Би Си, че е бил задържан за 16 часа след като той и други членове на групата са били заподозрени от полицията, че носят устройства за заключване, привързване или залепяне към предмети или сгради – тактика, която вече е извън закона след прокараното миналата седмица законодателство от правителството.

Той също посочи, че полицията или лъже или е некомпетентна с твърденията си, че е разполагала с информация, че „Република“ планира нарушения на обществения ред. „Не може да се лишават хората от техните права. Не е извинение да се арестуват хора и да бъдат държани 16 часа, защото някои други хора искат да имат парти“, каза Греъм Смит. Според него новият закон де факто лишава хората на право на протест във Великобритания.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar