„Проява на брутална полицейщина и дори милиционерщина.“ Така коментира пред „Сега“ адвокат Михаил Екимджиев акцията на пловдивската полиция на 6 май, когато в търсене на наркотици в нощен клуб бяха обискирани 400 души. Всички пострадали могат да заведат дела за обезщетения по Закона за отговорността на държавата заради неправомерните действия на полицията, посочи още правозащитникът. Биха могли полицаите да проверят самоличността на всички, но само за тези, за които имат конкретни данни, може да бъдат обискирани, обясни той.

Днес ръководството на пловдивската полиция защити акцията и обясни, че всичко е било по закон. Директорът на пловдивската полиция ст. комисар Васил Костадинов обясни, че разбира „състоянието и позицията, в която са се озовали голяма част от посетителите“. Според него обаче, за да се постигнат резултати срещу разпространението и употребата на наркотици, „колегите, които са били на място, са преценили, че най-правилният подход подход е да се извърши проверка“.

Но Екимджиев обясни, че свободата на преценка на полицията как да действа е ограничена от закона. „Претърсване и изземване могат да се извършват, когато срещу конкретни лица има конкретни подозрения, че са извършили престъпления или че подготвят извършване на престъпление“, каза адвокатът, който има зад гърба си десетки спечелени дела срещу държавата в Страсбург. Той допълни, че тъй като наказателната отговорност е лична, подозренията трябва да са индивидуализирани. Едва тогава законът допуска такава остра намеса, каквато са обискът и претърсването.

„Не ми се говори за техниките, които не са описани в закона и могат да бъдат третирани като проява на унизително отношение“, посочи още той. И обясни, че конвенцията за правата на човека абсолютно забранява унизителното отношение, включително спрямо задържани, военнопленници, „камо ли да си харесат някого и да го съблекат и да го карат да кляка“.

„Не може ангро всички хора в един бар да бъдат проверявани по този начин, защото имали оперативна информация, че се употребяват наркотици. По тази логика биха могли да направят подобна акция на пълен стадион. И на пловдивския площад“, допълни адвокатът.

Според него прокуратурата трябва да извърши проверка на случилото се вместо да се спотайва. Той препоръча проверката да не бъде възлагана на полицаите от същата дирекция.

„Понеже се появиха данни, че това е втора проверка в същото заведение в рамките на 40 дни, не мога да изключа, че тук се действа и конкретно срещу собственика на заведението в интерес на негови конкуренти“, коментира още Екимджиев. Той обаче не изключи, „с оглед мълчанието на прокуратурата“, че акцията може да цели да дискредитира служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Да е „империята отвръща на удара“ заради неговите разкрития от парламентарната трибуна, свързани с взрива срещу главния прокурор Иван Гешев.

Екимджиев коментира, че ако директорът на пловдивската полиция коментира, че всичко е наред, то „очевидно е некомпетентен и трябва да подаде оставка“. „В МВР има юристи, но очевидно им е по-лесно през главата на закона“, заключи адвокатът.

По-рано шефът на пловдивската полиция Васил Костадинов обясни, че има негова заповед от месец март, с която е разпоредено да се работи срещу държането и употребата на наркотични вещества в нощните заведения. И преди акцията на 6 май имало други акции, след които са образувани разследвания.

При акцията на 6 май са намерени наркотици в 2 лица. Открито е и прахообразно вещество в едно от сепаретата, за което също се води разследване. „Назад във времето са извършвани и множество проверки в тези търговски обекти, в резултат на които са намерени множество или забранени за притежание вещества, или т.нар. райски газ. като в едно от тези заведения са открили общо 543 флакона райски газ и са установени 10 лица, които продават“, оправда се полицейският шеф.

„Като родители следва да се замислим дали понякога дори и с цената на ограничаване на нашите права не следва да приемем желанието в лицето на органите на МВР да ограничат до минимум подобни прояви“, продължи той.

Костадинов разказа, че са били обособени 4 помещения – 2 за претърсване на мъже и 2 за жените. „Появиха се изявления от страна на присъствали за това, че са карани хора да се събличат и да заемат странни пози. Действително имало е такъв тип проверка, но тази проверка е извършена съгласно изискванията на НПК и по отношения на конкретни лица, за които е имало придобити данни и някои от тях са вече и обвиняеми“, подчерта той.

Полицейският шеф посочи още, че в нощните заведения масово се пуши марихуана, а персоналът и охраната им никога не сезирали полицията за това. Костадинов обаче не отговори на журналистическите въпроси дали е доволен от резултатите от операцията.

„Те не ни позволиха да работим. Заведението реално беше затворено заедно с клиентите вътре. Всички бяха по най-грубия начин унизени, бяха накарани да стоят по опашки пред тоалетните, да се събличат, а това са хора, които са излезли да се веселят. Те се позоваваха на чл. 80 от Закона на МВР, в който имат право да обискират при условие, че имат оперативна информация. Въпросът ми към полицията е – Има ли оперативна информация за 400 човека, че употребяват и продават наркотици, за да бъдат обискирани по този начин? Имаше и хора, които се молиха да ползват санитарен възел, но беше забранено“, коментира и един от собствениците на клуба Деян Найденов пред trafficnews.bg.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar