Служители на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) са влезли в община Царево. Това съобщиха за „Дневник“ от КПКОНПИ.

Уточнено беше, че се проверявали всички обществени поръчки, възложени от общината. Също така се иззема документация и се снемат показания от свидетели. Провеждат се разпити на ръководството на общинската администрация. Обект на проверка са и собственици и управители на фирми, които са изпълнители на обществените поръчки.

Кмет на общината е Георги Лапчев от ГЕРБ. Той управлява Царево от 2011 г.

През 2020 г. КПКОНПИ установи конфликт на интереси при председателя на Общинския съвет на Царево Таня Янчева за това, че в качеството си на адвокат тя е регистрирала три фирми като пълномощник на управителите им и като възмездна правна услуга от нея. Впоследствие в Общинския съвет на Царево е било проведено съвместно заседание на три постоянни комисии, на което общинските съветници са разгледали предварително предложения на кмета на общината за отдаване под наем на общински имоти. Янчева е участвала в това заседание и е гласувала „за“, включително и по предложенията за отдаване под наем на общо 124 имота за земеделски нужди на трите регистрирани от нея дружества.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar