Върховният съд на Перу в четвъртък постанови помилване за бившия президент Алберто Фухимори, чието управление все още разделя нацията, съобщи „Ройтерс“. Той управлява през 90-те години на миналия век, преди да бъде осъден за нарушения на правата на човека. 83-годишният Фухимори първоначално беше помилван на Бъдни вечер през 2017 г. след 10 години затвор, решение, което беше отменено няколко месеца по-късно след намесата на международен съд с мотива, че е било нередовно.

Последното решение отваря възможността помилването да бъде оспорено още веднъж в Базирания в Коста Рика Междуамерикански съд по правата на човека – въпреки че новото решение може да отнеме месеци, каза Джо-Мари Бърт, старши сътрудник във Вашингтонския офис за Латинска Америка.

„Организациите, които представляват жертвите в Перу, вече призоваха (Междуамериканския) съд да преразгледа това решение. Те всъщност подадоха искането вчера“, каза Бърт пред „Ройтерс“.

Управлението на Фухимори сложи край на период на хиперинфлация, но по-късно беше осъден за нарушения на човешките права. Той също така изпрати военните да разпуснат Конгреса и преработи Конституцията.

Решението от четвъртък показа, че съдиите са гласували с 4-3 за освобождаването на Фухимори. Сезар Наказаки, адвокат на Фухимори, каза, че може да напусне затвора само в понеделник или вторник.

„Току-що говорих с президента Фухимори… той изпита голямо облекчение, беше несправедливо за него да умре в затвора“, каза Наказаки пред репортери.

Фухимори, който управляваше Перу между 1990 и 2000 г., е дълбоко разделяща фигура, чието политическо наследство живее в партията Народна сила, контролирана от дъщеря му Кейко.

Решението предизвика гневна реакция от страна на левия президент Педро Кастильо, който призова международните съдилища да „защитят ефективната практика на правосъдие“, привидно препратка към Междуамериканския съд.

Леви групи призоваха за протести по-късно в четвъртък. Първото помилване накара хиляди да излязат на улицата.

Фухимори беше помилван през 2017 г. от тогавашния президент Педро Пабло Кучински, бивш банкер от Уолстрийт, който по това време се нуждаеше от подкрепата на Конгреса, за да оцелее при опит за импийчмънт.

Правозащитни групи отнесоха жалбата си до Междуамериканския съд по правата на човека, който нареди на местен съд да преразгледа решението.

Местният съд реши, че помилването е нищожно и Фухимори се върна в затвора, след като беше на свобода около девет месеца.

Съюзниците на Фухимори отдавна казват, че той се бори с лошо здраве и заслужава хуманитарно помилване. Фухимори беше хоспитализиран миналата седмица и изписан в понеделник.

Припомняме, че дъщеря му Кейко Фухимори миналата година се яви на президентските избори, като планираше при победа, да помилва баща си. През последните години тя беше задържана няколко пъти в ареста и може да получи много години затвор в продължаващ процес за корупция. Тя загуби от Педро Кастильо.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar