Американският икономист Дейвид Щайнман, номиниран за Нобелова награда за мир, призова генералният секретар на ООН да бъде съден за геноцид в Етиопия, пише The Times. Според Щайнман, Тедрос Адханом Гебрейесус е участвал в управлението на етиопските сили за сигурност.

Икономистът твърди, че между 2013 и 2015 г. Гебрейесус е бил един от тримата високопоставени служители, отговарящи за управлението на силите за сигурност на Етиопия. Изданието съобщава, че от 2005 до 2012 г. той е бил ръководител на Министерството на здравеопазването на Етиопия, а до 2016 г. е бил министър на външните работи.

Според Щайнман, Гебрейесус е бил „ключова фигура в решенията за действията на службите за сигурност, които включват убийства, произволно задържане и изтезания на етиопски граждани“.

Гебрейесус придоби световна популярност като ръководител на СЗО по време на пандемията на коронавируса. Той е първият ръководител на СЗО без медицинско образование. Според The Times, преди месец началникът на щаба на етиопската армия генерал Берхану Джула е призовал Гебрейесус да подаде оставка и го обвини в опит да достави оръжие в етиопската провинция Тиграй.

Щайнман е предал жалбата си в Международния наказателен съд в Хага. Самият Гебрейесус отхвърля всички обвинения.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar