Американският журналист Еван Гершкович, който беше арестуван в Русия миналата седмица по обвинения в шпионаж, обжалва задържането си, съобщи московски съд.

Смята се, че 31-годишният Гершкович е първият чуждестранен журналист, арестуван по обвинения в шпионаж след разпадането на Съветския съюз.

Арестът му предизвика възмущението на Запада и се разглежда като сериозна ескалация на репресиите на Москва срещу медиите.

Говорителка на Лефортовския районен съд в Москва заяви: „Датата на изслушването по жалбата за задържането му ще бъде обявена тази седмица.“

Тя добави, че жалбата е подадена от същия адвокат, който е представлявал Гершкович по време на изслушването за задържането му.

Гершкович, репортер на „Уолстрийт джърнъл“ (WSJ) и бивш журналист на АФП в Москва, беше задържан под стража до 29 май.

Той и WSJ отричат обвиненията срещу него.

WSJ заяви, че „категорично отрича обвиненията на ФСБ и иска незабавното освобождаване на нашия доверен и отдаден на работата си репортер“.

Повече от три дузини новинарски организации подписаха писмо до руския посланик в Съединените щати, в което осъждат „неоснователните обвинения в шпионаж“.

„Необоснованият и несправедлив арест на Гершкович е значителна ескалация в действията на Вашето правителство срещу пресата“, се казва в писмото, публикувано от Комитета за защита на журналистите.

„Гершкович е журналист, а не шпионин, и трябва да бъде освободен незабавно и без условия“, се допълва в него.

Държавната информационна агенция ТАСС съобщи, че делото срещу журналиста е класифицирано като „строго секретно“ – етикет, който ограничава информацията, която може да бъде публикувана за него.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar