„От прессъобщението на прокуратуратаизглежда, че са проверявали записите и може би вече има по-различен подход, независимо от законността на записа“. Това каза пред БНР Андрей Янкулов, бивш прокурор, сега адвокат по повод отказа на прокуратурата да образува досъдебно производство в края на миналата седмица и да прекрати проверката по сигнал на лидера на „Да, България“ Христо Иванов за записите от лятото с разговори на действащи политици, магистрати и може би премиера, записи с нецензурни коментари, по досъдебно производство, за проверка срещу частно дружество.

По записите прокуратурата направи извода, че няма данни за извършено престъпление.

Вчера лидерът на „Да, България“ поиска всички документи по случая с идея да атакува този отказ пред по-висшестоящата прокуратура.

„Самата предварителна проверка се прави с една цел – да се съберат достатъчно данни, че е извършено престъпление и да бъде образувано наказателно производство, в хода на което вече могат да се събират доказателства“, поясни адвокат Янкулов.

„Тоест целта на предварителната проверка е само и единствено прокурорът да изясни за себе си дали има достатъчно данни, за да образува наказателно производство, а не вече да доказва самото престъпление. Това е важно да се каже и да се разбере от хората, че проверката обслужва само и единствено прокурора, за да реши дали да образува наказателно производство“.

„А иначе тук в случая информацията в самите записи и съдържанието не са били достатъчни за наблюдаващия прокурор, за да се образува наказателно производство и трябва да се направи предварителна проверка за съдържанието в самите записи. Това може да се направи чрез различни източници“, допълни експертът в предаването „Преди всички“.

„А след като Христо Иванов получи постановлението за отказ като подател на сигнала, той може да атакува пред горестоящата прокуратура и така може да стигне и до Главния прокурор… Но за мен остава убеждението, че след като се говори вече за допълнителни действия, които са извършвани за проверка на съдържанието, значи че вероятно е установено, че това е гласът на премиера“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar