Адвокат Стоян Мадин от Софийската адвокатска колегия е сезирал прокуратурата със сигнал за мръсния въздух в столицата, съобщи той пред „Дневник“. Според Мадин има достатъчно данни, от които може да се направи извод, че допускането на замърсяване е престъпление и трябва да се търси отговорност от длъжностните лица, отговарящи за чистотата на въздуха.

В сигнала до държавното обвинение, подаден в понеделник, адвокатът се позовава на член 352 и член 353а от Наказателния кодекс, като смята, че по двата текста „може и има всички основания да се проведе разследване“.

Първата цитирана разпоредба гласи: „Който замърсява или допуска да се замърсят почвата, въздухът, водни течения, басейни, подземни води, териториалните или вътрешните морски води или морски води в зони, определени с международно съглашение, в което участва Република България, и с това ги направи опасни за хора или животни и растения или негодни за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели, се наказва с лишаване от свобода от една до пет години и с глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева“.

Според втория посочен текст „длъжностно лице, което в кръга на служебните си задължения укрие или разгласи невярна информация за състоянието на околната среда и нейните компоненти – въздух, вода, почва, морски пространства – и от това последват немаловажни вреди за околната среда, живота и човешкото здраве, се наказва с лишаване от свобода до пет години и глоба от сто до хиляда лева“.

Да се открият длъжностните лица

„Това е възможността, която дава НПК – да подадем сигнал и да очакваме прокуратурата да извърши проверка, след което да образува или да откаже да образува досъдебно производство“, смята Стоян Мадин. Според него най-важното е да се действа и да се проведе ефективно разследване. „Вярвам, че наказателното право има място при защита на обществени отношения, свързани със здравето на хората и околната среда. Има и такава директива на Европейския съюз.“

„Държавата трябва да подхожда комплексно към подобен голям проблем. Не може с лека ръка да приемем, че решението е да се преследват само хората, които горят гуми. Институциите трябва да се постараят да открият длъжностните лица, които може би укриват информация, или заради чието действие или бездействие се е стигнало до тази ситуацията“, смята още адвокат Мадин.

Във вторник депутати от ГЕРБ внесоха с година закъснение предложения за промени в Наказателния кодекс, които обявяват горенето на отпадъци за престъпление и предвиждат затвор до две години и глоба от 2 до 5 хил. лв. за фирми и хора, които го правят.

В сигнала си правозащитникът е посочил, че в конкретния случай са важни не само действията или бездействията на длъжностните лица, но и установяване на евентуални преки извършители. Той цитира кмета на София Йорданка Фандъкова, която твърди, че са направени над 60 проверки за горене на отпадъци, вследствие на които са съставени над 20 акта. „Предвид това, следва да се приеме, че фактически са установени конкретни лица, за които се твърди, че са извършили съответни нарушения, свързани със замърсяване чистотата на въздуха. Именно прокуратурата обаче е този държавен орган, който следва да прецени дали има данни за извършено престъпление при тези твърдени проверки. Също така в хода на евентуална бъдеща проверка прокуратурата ще може да установи и дали не са били извършени и други констатации за нарушения на законодателството, регулиращо чистотата и опазването на околната среда и да направи преценка за реализирани престъпления от общ характер и при тези случаи“, пише още адвокат Мадин.

Според него обективна и ефективна проверка на прокуратурата би довела и до изясняването на други лансирани тези за замърсяването на въздуха, като тази изказана от директора на Националния метеорологичен институт, че влияние за мръсния въздух има и вдигането на праха, който е наличен в града. „Това може да се изясни в хода на проверка и образувано досъдебно производство, които да отговорят на въпросите кои са длъжностните лица, допуснали натрупването на такъв прах, който впоследствие попада в атмосферата и създава среда, опасна за здравето и живота на гражданите на град София.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar