Габровски съдебен лекар и адвокатка се изправят отново пред Окръжният съд във Велико Търново идната седмица по обвинения в данъчни престъпления и присвояване.

Делото е образувано на основание внесен обвинителен акт от Окръжна прокуратура – Габрово, срещу 56-годишната Мария И. и 52-годишният Янко К. и митарства от 6 години междзу съда и прокуратурата.

Адвокатката е обвинена в това, че в периода от 07.02.2011 год. до 24.04.2012 год. в ТД на НАП гр. Велико Търново – офис гр. Габрово, при условията на продължаваното престъпление избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери на обща стойност 13104 лева.

Тя ще отговаря и за това, че на 5.03.2012 год. в адвокатската си кантора в гр. Габрово дала дар пари 3 500 лева на обвиняемия Янко К., задето е извършил множество експертизи по дела на нейни клиенти и предоставял заключенията си извънпроцесуално на нея, в нарушение на задълженията си да ги представи единствено в съда и на разследващите.

Съдебният лекар е обвинен, че в периода от 10.01.2011 год. 22.03.2012 год. в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ гр. Габрово, като началник отделение „Съдебна медицина“, присвоил от връчените му в това му качество пари на лечебното заведение на обща стойност 1 411 лева. Той получавал многократно в кабинета си пари на болницата на ръка от пациенти за извършени прегледи и издадени медицински документи, които трябвало да внесе в касата, но се разпоредил с тях за лични нужди.

Той има и друго обвинение, че на 5.03.2012 год. в кантората на обвиняемата Мария И. в Габрово, поискал и приел дар от нея – пари 3 500 лева – задето е извършил множество експертизи по дела на нейни клиенти, при което нарушил служебните си задължения.

Делото е разглеждано от Окръжен съд – Велико Търново под НОХД 102/2016 г, по което е произнесена присъда. Тя е отменена след обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново и делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на ВТОС. Впоследствие, Окръжен съд на пет пъти е връщал обвинителния акт на Окръжна прокуратура – Габрово за отстраняване на процесуални нарушения. Последният път е през март 2021г., припомнят от пресцентъра на съда.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar