ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Делото срещу полицаите, които бяха обвинени за неоказване на помощ при катастрофа и ескорт на пияния шофьор Димитър Любенов, причинил инцидент с един загинал и двама ранени на „Околовръстното шосе“, е прекратено от Софийския градски съд и върнато на прокуратурата, съобщи Mediapool.

В края на 2022 г. държавното обвинение привлече към наказателна отговорност полицейските служители Любка Гечева и Георги Малински от столичното 6-о Районно управление. Според събраните доказателства Малински е приел подкуп от 200 лева, за да не упражни контрол, след като на кръстовището на ул. „Александър Пушкин“ и бул. „Никола Петков“ е спрял за проверка водачът Димитър Любенов, който е управлявал лек автомобил „Порше“ след употреба на алкохол.

Вследствие на това е настъпило пътнотранспортно произшествие. Полицаят е обвинен и че не е помогнал на пострадалите в катастрофата, като не е уведомил дежурната част на 06 РУ-СДВР за настъпило ПТП и бърза помощ.

Полицайката Любка Гечева също е обвинена, че заради неизпълнение на служебните ѝ задължения са настъпили значителни вредни последици, каквото е пътнотранспортното произшествие.

„Сега“ припомня, че инцидентът се случи през септември миналата година, когато Любенов се блъсна с Поршето си убивайки френски гражданин и ранявайки още двама души. Той е шофирал след употреба на алкохол и наркотици. Мъжът заяви пред разследващите, че преди катастрофата бил спрян от полицаи, на които е дал 200 лв. подкуп, за да го придружат като ескорт. Бившият вътрешен министър Иван Демерджиев потвърди, че патрул с двама служители на МВР се е движил зад автомобила на Любенов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar