Петима столични полицаи, прикрили катастрофа, бяха арестувани при акция на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР.

Те били първите, отзовали се на сигнал за пътен инцидент в кв. „Надежда“ – кола ударила моторист, който пострадал. Вместо да тестват шофьора за алкохол и дрога и да му вземат показанията, петимата униформени от патрула на II РУ го пуснали да си ходи. Така той твърдял, че не е карал колата, а когато униформените отишли на мястото, тя била изоставена. Проверява се версия, че мъжът им е дал подкуп. Споменава се и сумата от 10 000 лева.

Юристи обаче обясниха, че до подобно обвинение трудно ще се стигне, тъй като дори да е вярно, парите не са били белязани.

Данни за получаването на сумата, станало на мястото на инцидента, има от видеозапис от камери в района на инцидента. В самата преписка пък било отбелязано, че мъжът пристигнал, след като бил потърсен от служителите на реда.

Петимата униформени са от един взвод и били задържани в сряда сутринта. Заедно с тях са арестувани още двама души, които не са полицаи. Делото е докладвано в Софийската районна прокуратура, която ще прецени какви обвинения да повдигне.

Случаят е поредният през последната година, в който полицаи прикриват шофьори нарушители. Дълги години Георги Семерджиев се ползвал с привилегии и карал без книжка из София. За чадъра се разбра, след като на 5 юли м.г. той уби две момичета на бул. „Черни връх“. В края на септември 2022 г. пък Димитър Любенов даде 200 лева на двама полицаи, за да го ескортират, докато кара пиян и дрогиран. Секунди, след като остана без полицейския кордон, уби французин.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar