Любопитен развой отбеляза в сряда делото срещу Илко Захариев, станал известен като Червения пират, след като МВР и прокуратурата обявиха, че той е пускал заплашителните мейли до публични личности, включително и срещу съдия Владислава Цариградска от Плевенския окръжен съд.

Съдия Мирослав Георгиев от Софийския районен съд отмени мярката задържане под стража на Захариев и постанови той да бъде освободен след изтичане на тридневния срок за обжалване и протест, без да му бъде определена друга мярка за неотклонение. Деянията, за които той е обвинен – за закана за убийство по чл. 144, ал. 3 от Наказателния кодекс (НК), са несъставомерни по този текст. Начинът, по който са осъществени, и цялостният контекст сочат, че те не са в състояние да предизвикат обоснован страх, че авторът има намерение да осъществи заканата си, а по-скоро говорят, че изпращачът изразява неудовлетворението си от правораздавателната и правоохранителна система, обяви съдия Георгиев.

Текстът на чл 144 от НК в раздел „Принуда“ изисква не просто да е налице закана срещу някого „против неговата личност или имот или против личността или имота на неговите ближни“, но едновременно с това заканването да е в състояние „да възбуди основателен страх за осъществяването му“.

По-същественият момент обаче е, че Илко Захариев е обвинен за всичко на всичко за четири закани, изпратени до официални имейли на институции в края на февруари, но сред тях не фигурира нито един мейл до Плевенския окръжен съд срещу съдия Владислава Цариградска.

„Кметът на Солун е в затвора, сега е ред на Софиянски, Фандъкова и Бойко Борисов“, гласи едното от тези послания. (През февруари м.г. бившият кмет на Солун Василис Папагеоргопулос получи на първа инстанция доживотен затвор за злоупотреба с власт и участие в корупционни схеми.)

„Бойко Борисов, свиньо крадлива, ще те гръмнат“… „Следователя Ясен Тодоров – ще те разчленят като съдия Цариградска“ и т.н. Подобен тип съдържание на тези закани не е в състояние да предизвика основателен страх в споменатите лица, още повече, че тези послания са били изпратени не на личните им имейли, а до официалните електронни пощи на различни държавни органи и не е ясно как изпращачът е бил уверен, че съдържанието ще достигне до споменатите. Всички те са публично известни лица, които оглавяват държавни органи или по друг начин са станали известни, става ясно от определението, което съдията изчете в залата.

Още след задържането на Захариев на 29 февруари МВР и прокуратурата обявиха, че това е човекът, който е изпратил заканите срещу съдия Владислава Цариградска, разобличила групата на Мартин Божанов Нотариуса и противопоставяща се на мафията в съдебната система. (На официалния мейл на Плевенския окръжен съд от 19 февруари до 29 февруари, когато Захариев е задържан, са получени 71 заплашителни писма).

Медиите предадоха твърдения на полицията, че той бил признал за имейлите със заплахи към съдия Цариградска, както и до други политици, сред които вицепремиерът Мария Габриел, вътрешният министър Калин Стоянов, директорът на СДВР и др. Според полицията той бил автор и на бомбени заплахи в училища и молове, изпращал заплахи и до Агенция „Митници“ и т.н.

Илко Захариев е човек с психични отклонения, живеещ като клошар и затова скептицизмът, че именно той е проявил такава активност по отношение на проблемите в съдебната система и съдия Цариградска от самото начало беше много висок. От информацията, която стана известна в сряда в съдебната зала, този скептицизъм още повече нараства, както и опасенията, че някои среди се опитват да използват Захариев като поредния клошар, който да „опере пешкира“.

Пред съда Захариев, който е на 36 години, заяви, че от 6 години живее до Боянските гробища, зад спирката на автобус 64. Стана известно, че от средата на м.г. срещу него има дело в Софийския районен съд по Закона за здравето за поставянето му на задължително психиатрично лечение – с други думи той вече е идентифициран като човек с лабилна психика, който може да бъде манипулиран. Пред съда бащата на Захариев, с когото не поддържали връзка от 11 години – след развода с майката, заяви ангажимент да го настани в психиатрична клиника в Бургас, където да му осигурят подобаващо лечение, а той ще има ангажимент да го води на разпити или пред съда, когато се налага.

Самият Илко Захариев заяви, че в ареста е бил с „хора под неговото ниво“, които са го тормозили, говорили са глупости и са му се подигравали.

Пред „Капитал“ служебният му адвокат Георги Георгиев заяви, че когато за първи път докарали Захариев да се види с него, той бил гладко избръснат, с чисти дрехи и по нищо не приличал на човек, който води скитнически живот. Според адв. Георгиев, напълно е възможно Захариев да е влязъл в полезрението на някои среди като удобен изпълнител.

Определението на съдия Мирослав Георгиев подлежи на прокурорски протест, а евентуалното дело по него предстои да се гледа следващата седмица.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar