Европейската комисия съобщи, че продължава действията по четири наказателни процедури срещу България, свързани с премахването на терористично съдържание онлайн, достъпа до адвокат при задържане, борбата с расизма и състоянието на морските води. (Видеото е архивно.)

Терористично съдържание онлайн

Комисията призовава България, Кипър и Словения да изпълнят задълженията си по въпроса с разпространението на терористично съдържание онлайн. Европейските правила в тази област влязоха в сила от юни 2022 г. и предвиждат подобно съдържание в ЕС да се премахва до един час след получаване на съответното разпореждане от местните власти. Комисията предприе наказателни процедури през януари миналата година срещу 22 държави от ЕС. Според ЕК посочените три държави не са изпълнили изцяло задълженията си и сега разполагат с два месеца, за да предприемат необходимите мерки. В противен случай комисията може да отнесе случаите до Съда на ЕС, се посочва в съобщението.

ЕК предава България на съд заради управлението на водите

Достъп до адвокат

ЕК днес призова нашата страна да въведе правилно европейските правила за достъп до адвокат в случай на задържане. Правилата предвиждат задържаните да имат достъп до защита от най-ранните етапи на производство по силата на Европейска заповед за арест, както и ако са заподозрени или обвиняеми по наказателни производства. Така лишените от свобода могат да съобщят за задържането си и да се свържат със своя работодател или с членове на семейството си или с консул. Според комисията определени национални мерки, взети от България, не отговарят на изискванията. Според ЕК обхватът на прилагане на процесуалните гаранции по българското законодателство е твърде тесен. Комисията е на мнение, че има недостатъци в българското законодателство по отношение на въвеждането на правото на ефективно участие на адвокат в хода на разследването. Комисията намира, че възможностите за отклонения от правото на достъп до адвокат заради нуждите на разследването надхвърлят ограниченията, предвидени от ЕС и че изискването да се уведоми носителят на родителската отговорност или друг подходящ пълнолетен за лишаването от свобода на дете не е въведено правилно. Комисията дава на България два месеца, за да отговори и да отстрани недостатъците, а при липса на задоволителен отговор ЕК може да продължи с наказателната процедура.

ЕК дава България на съд заради правата на жертвите на престъпления

Борба с расизма и ксенофобията

Комисията призова днес България да въведе правилно законодателството на ЕС за борба с расизма и ксенофобията. Европейските правила предвиждат сериозните прояви на расизъм и ксенофобия, като открито подбуждане към насилие или омраза, да се наказват ефективно, съразмерно и възпиращо. Комисията откри тази процедура през февруари 2021 г., а през юли 2023 г. България прие закон за изменение на Наказателния кодекс, който частично преодоля недостатъците, установени от ЕК, се отбелязва в съобщението. Комисията е на мнение, че законовите промени не отговарят напълно на изискването расистките и ксенофобските мотиви да бъдат утежняващо обстоятелство за всички престъпления, или да може такива мотиви да се вземат предвид при определянето на наказанията. Комисията дава на нашата страна два месеца, за да вземе мерки, иначе наказателната процедура ще продължи.

Морски води

Комисията призова нашата страна да защити морските води и отчете, че засега не се спазват задълженията за съобщаване на тяхното състояние. Държавите от ЕС са длъжни да определят мерките за поддръжка на доброто състояние на околната среда. Няколко държави не успяха да представят на ЕК доклади в срок и през февруари 2023 г. комисията ги предупреди за това. България, Дания, Гърция, Хърватия и Малта досега не са дали задоволителен отговор, като нашата страна е обещала да приключи работата по програмите до края на миналата година. Комисията дава на България два месеца, за да предприеме необходимите мерки, иначе случаят може да бъде отнесен до Съда на ЕС, се пояснява в съобщението.

Източник: БТА, Николай Желязков

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar