Рядко използвано взривно вещество, а не тротил, е основната съставка на бомбата при атентата срещу главния прокурор Иван Гешев. Това съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев в парламента в сряда. Той обаче не уточни какво е то, нито какво е количеството му. Според него данните не били малко и се обработвали от анализаторите на Европол.

„Има

оперативна

информация,

която води към

определени

лица за взрива

по колата на главния прокурор“, съобщи още МВР шефът.

Това обаче не значи, че тя ще се превърне в доказателства срещу конкретни хора, уточниха юристи. До момента заподозрени за атентата няма, още не са оповестени и резултатите от експертизите, не се знае и дали са готови.

Вътрешният министър повтори, че „самоделното взривно устройство не е можело да пробие бронираното купе на колата“.

Миналия петък Иван Демерджиев разкри, че лимузината, с която пътува главният прокурор, е с най-голяма защита. Тя била купена да се ползва от бюрото по защита. Когато бил служебен правосъден министър, Демерджиев искал лимузината да отиде в правосъдното министерство, където премина и самото бюро. Това обаче не се случило и чрез НСО колата отново се върнала при Иван Гешев.

„Не искам да се меся в разследването и в съдебната власт, но е редно то да протече безпристрастно“, отговори Демерджиев на въпрос дали Гешев трябва да се оттегли временно от поста си.

Разследването се води от националното следствие. Шефът му Борислав Сарафов и заместникът му Ясен Тодоров очевидно обаче не са в цветущи отношения. Поне такова впечатление остана у хората след изказването на Сарафов, че може да поиска Тодоров повече да не му е заместник заради несъгласуваните му медийни изяви. Два дни след взрива Ясен Тодоров даде интервюта по трите големи телевизии. Техни колеги обаче твърдят, че до преди седмица нищо в отношенията между двамата не е подсказвало за конфликт.

В сряда първите мъже в прокуратурата запазиха мълчание. Причината, както обясни прокурор, е, „за

да не се

излагаме

всеки ден“

Негов колега пък изрази притеснение, че досега държавното обвинение показвало пред обществото, че е стабилната институция в страната на фона на липсата на редовен кабинет и често сменящи се парламенти.

Прокурори, изненадани от изявите на Сарафов, се чудеха дали не му и обещано нещо, за да застане срещу Гешев. Според тях позицията му, разпространена в понеделник, че повече няма да носи отговорност за чужди грешки, вероятно „била написана отпреди това“. Дали е така, не може да се каже. Разследващи пък недоумяваха защо Сарафов е обяснил, че бил подведен, че семейството на Гешев било с него при атентата, след като главният прокурор бил разпитан след взрива. Обяснения били снети и от служителите на НСО, които били с него. И едва ли някой от тях е казал на разпита, че семейството на Гешев е било с него.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar