Служебният кабинет на Гълъб Донев предприе инициатива за разширяване на правомощията на началника на Националната служба за охрана (НСО) и предлага промени, които да му дадат възможност със своя заповед да определя за „стратегически обект или дейност, предоставен(а) на службата за управление, които са от значение за националната сигурност след предварително съгласуване с шефа на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС)“.

Тези промени са заложени в постановление на правителството от 2009 година, които са публикувани за обсъждане в портала за обществени консултации strategy.bg.

Кабинетът аргументира идеята си с установена „нормативна празнота“ по отношение на правомощията на началника на НСО като ръководител на служба за сигурност по Закона за защита на класифицираната информация.

„Осъществяваната охранителна дейност за осигуряване безопасността на определените в Закона за НСО лица, обекти и мероприятия е съществен елемент от системата за защита на националната сигурност, установена в Закона за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност“, пишат в мотивите си от кабинета.

Още по темата:

НСО свали охраната на Кирил Петков, защото „няма опасност за живота му“

Служебното правителство предлага още почивната правителствена станция „Евксиноград“ и плажът й да бъдат включени в Списъка за стратегически обекти и дейности от значение за националната сигурност.

Станцията е любимо място за почивка на министри и депутати.

Други стратегически обекти са, например, АЕЦ „Козлодуй“, оградата по границата с Турция, болници, летища, пристанища, военни заводи и други.

Достъпът до тях е ограничен и са в сила различни мерки за сигурност, които отварят възможности на практика да се засекретява дейността им.

Около НСО периодично избухват различни скандали, но опитите за реформи, обикновено, се изчерпват с дебата кой и как да назначава шефа на службата и кои лица да имат право на охрана.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar