Увеличение през 2023 г. с 27,63% спрямо предходната година на внесените в съда искания за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, отбелязва Софийската районна прокуратура /СРП/ в отчета за работата си. Докладът беше изнесен от новата и.ф. ръководителка Светлана Димитрова която пое ръководните функции преди около месец на мястото на освободената Невена Зартова.

В разпространеното съобщение увеличението на исканията за предварителни арести е определено като „драстично“ и се подразбира като успех, тъй като са уважени от съда 76,33 от исканията за задържане. „Това е показател за прецизната преценка на наблюдаващите прокурори относно наличието на предпоставките за вземане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на обвиняемите лица“, каза и. ф. шефка Светлана Димитрова, което пое ръководните функции преди около месец на мястото на освободента Невена Зартова.

Ръководството на СРП беше сменено от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов след назначена ревизия на работата на най-голямата районна прокуратура в страната с изпреварващо разгласена информация за нарушения и след прекратяване от Софийската градска прокуратура на образуваното в СРП досъдебно производство срещу Петьо Петров – Еврото

Наблюдаваните преписки през 2023 г. са 47 525, което е с 2530 повече от 2022 г. Отчетен е значителен ръст и на наблюдаваните наказателни производства, които за 2023 г. са 60 467, докато за 2022 г. са били 47 029.

Прокурор Светлана Димитрова обяви още, че внесените в съда през 2023 г. дела са 2503 с 2662 обвиняеми лица, обвинителните актове са 1751, като с тях са предадени на съд 1868 лица.

Липсва сравнение с предходната година на внесените обвинителни актове.

През 2023 г. са разгледани и решени от съда общо 2828 наказателни дела по внесени от СРП актове, постановени са общо 2325 осъдителни и санкционни решения, с повече 2,81% в сравнение с предходната 2022 година.

Запазва се високото ниво на осъдените и санкционираните лица, които през 2023 г. са общо 2564. Лицата, осъдени на лишаване от свобода представляват 67% от общия
брой осъдени и санкционирани лица, показват още данните от отчетния доклад.

Временната ръководителка на най-голямата районна прокуратура в страната посочва като приоритетни цели вбъдеще освен посегателствата срещу личността и битовата престъпност, също проблемите, свързани с миграционния натиск, и престъпленията, причинени от шофьори, управляващи МПС след употреба на алкохол и наркотици.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar