„Прокуратурата беше позиционирана, така че придоби прекалено голям самостоятелност и власт. Самият начин, по който се избира извън професионалната квота е порочен. Избира го не кой да е, а най-политизираният орган – Народното събрание. Това позволява да прониква политическо влияние в системата“.

Това каза професор Пенчо Пенев в „120 минути“, който е първият министър на правосъдието след идването на демокрацията в България.

„В съдебната колегия трябва да има превес на професионалистите – съдии, избрани от съдии, но не в тази пропорция, която проектът предлага, защото в прокуратурата навлиза повече политическият фактор, тъй като се предвижда съотношение 1:2:6. Шестима души ще бъдат посочените от парламента. Освен главния прокурор, ще има двама прокурори и един следовател. Смисълът на извън професионалната квота е да контролира, наблюдава и създава усещане, че обществото не е изолирано от дейността на съвета. В случая това е прекалено“, допълни проф. Пенев.

Преди години професор Пенчо Пенев предлага в Конституцията да залегнат текстове, ограничаващи правомощията на главния прокурор и да навлезе моделът „прокуратурата към съда“. Предложенията обаче срещат отпор от прокуратурата и Върховния съд.

„Моделът означава признаване ролята на съда като основен носител на съдебната власт, а този модел не позволява прокуратурата да има собствен голям апарат, с който вероятно да упражнява нерегламентирано по-голямо влияние, от това, което законът дава. „Прокуратурата към съда“ означава, че йерархията се упражнява без прескачане на нива, последователно и не може главният прокурор да командва как да се решава делото на един първостепенен или второстепенен прокурор“, обясни Пенев.

По думите му, ако главният прокурор бъде избиран по начина, залегнал в новите промени, той ще бъде по-зависим.

„Това, което предлагам е или парламентът да избира, но друг да номинира, или – парламентът да избира най-много четирима, но други институции да избират останалите до 11, президентът, академичните среди, адвокатурата. Тогава ще е ясно кой стои зад кандидатурите. Най-важният въпрос за прокуратурата е как да функционира йерархията – тя трябва да бъде законово установена, йерархичната намеса да става без прескачания на нива, да бъде проследима, открита и да бъде упражнявана по начин, който да укрепва независимостта на наблюдаващия прокурор“, допълни проф. Пенев.

По думите му неспазването на йерархията трябва да води до тежка дисциплинарна отговорност.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar