Комитетът по правата на човека в ООН е отправил искане към Русия да обясни къде се намира най-известният критик на Кремъл Алексей Навални, след като 13 дни той е в неизвестност.

Това съобщи ръководителят на Фонда за борба с корупцията (ФБК) Мария Певчих. Според нея ООН иска спешно да бъдат допуснати адвокати до Навални, на основание на искане, отправено от съоснованата от осъдения политик (и сега обявена от Русия за екстремистка) организация на 13 декември. В Х Певчих публикува отговора на Комитета.

За последно роднини и съратници на Навални са били в контакт с него на 6 декевври. На 11 декември бе потвърдено, че той е изведен от колонията, в която излежава присъди, смятана от съмишлениците му за политически мотивирани, с обща продължителност три десетилетия.

Навални е преместван в нов затвор, никой не казва къде

Няколко дни по-късно руските власти потвърдиха, че той е преместен, без да посочат къде.

Над 200 изолатора

Местонахождението му, изглежда, е неизвестно и поне в части от съдебната власт. Съдии, разглеждащи иск на Навални за условията, при които е държан в колонията, преустановиха изслушването, докато не се разбере къде се намира.

Адвокати на Навални съобщиха, че седем изслушвания спират, докато „не бъде установено местонахождението му“. За това писа и прессекретарят му Кира Ярмиш, според която на две от изслушванията е даден ход, макар че Навални не е показандори по видеовръзка, съобщи го като факт и „Гардиън“.

За две от изслушванията може да се съди и по съдебни документи, разгледани от агенция „Ройтерс“; те са отложени до януари.

Кира Ярмиш, прессекретар на НавалниДни след призива да се гласува срещу Путин

Връзката с Навални спря става дни след като Навални призова руснаците да гласуват на президентските избори през март за когото и да било, стига да не е сегашният държавен глава Владимир Путин.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков казва, че администрацията няма „нито намерението, нито способността“ да проследява съдбата на затворниците.

Екипът на Навални допуска, че станалото може да има общо с видимо влошеното му здраве при едно от последните изслушвания. Същевременно той трябваше да бъде прехвърлен в „колония със специален режим“, на каквато бе осъден при последното дело, по което бе признат за виновен.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar