Законът за събранията, митингите и манифестациите трябва да бъде променен, защото е твърде демократичен. Около тази теза се обединиха депутати от ПП-ДБ и „Възраждане“ в комисията по вътрешна сигурност, която изслуша ръководството на МВР за ескалацията на напрежението на протеста срещу БФС в четвъртък. Той е проведен точно по този закон, а режимът за провеждане на такива събития е уведомителен между организатора и кмета.

Че разпоредбите са твърде демократични, разказа бившият вътрешен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Младен Маринов, който по думите му опазвал реда на стотици подобни мероприятия. А вътрешният министър Калин Стоянов даде предисторията на комуникацията с общината, която започва още при стария кмет – МВР имало информация за протеста месец преди провеждането му.

„Беше разрешен мирен протест. Наблюдавахме организацията в различни групи за протеста срещу БФС. Комуникирахме с кмета на София. В деня преди протеста изпратихме поредно писмо до Васил Терзиев и го уведомихме, че предстои нерегламентиран протест. Шествието не беше съгласувано с него. На следващия ден разбрахме, че вече е съгласуван с общината. Практиката е да се съгласува с нас, но това не бе направено. До последно

имахме нагласата за нерегламентиран протест

Трябваше в рамките на деня да направим организация. За първи път исторически враждуващи агитки се събират на едно място и заедно да изразят „любовта“ си към БФС. Затова изкарахме 1500 полицаи. Иначе можеше последствията да са много по-големи“, каза Стоянов.

„Грешите, като се опитвате да прехвърлите топката към Столичната община“, отговори му Атанас Атанасов от ПП-ДБ. Той и Цвета Рангелова от „Възраждане“ се обявиха за промени в Закона за събранията, митингите и манифестациите.

„Уведомление за провеждане на протест към Столичната община постъпва на 14.ХI.2023 г. в края на деня. На следващата сутрин СО уведомява всички ресорни органи за сигурност“, реагираха от „Московска“.

Няма постъпили възражения или становища по реда на чл. 12 от закона, което е единственият законен начин да бъде издадена заповед за прекратяване на протест, добавят от кметството.

На протеста полицаи и жандармеристи са били със специално защитно облекло тип „робокоп“ и затова знаците на някои от тях не се виждали, но всички те са установени, обясни министърът пред комисията. Срещу 3-ма служители, били протестиращи, текат дисциплинарни проверки и са отстранени от работа временно, но скоро ще има и още, увериха от МВР.

Още месец преди мача България – Унгария в полицията е имало информация за подготвяния протест на столични и пловдивски футболни агитки, разкри пък директорът на СДВР Любомир Николов. Организацията на феновете била за мирно шествие. Тогава е имало среща между МВР и БФС, както и с кмета на София. От БФС припомнили как през 2019 г. на мача срещу Англия футболни хулигани издигнаха свастики и се подиграваха на чернокожите футболисти с маймунски знаци, заради което ни наказаха да играем без публика. Тогава Борислав Михайлов подаде оставка, но после я оттегли. Така се родила идеята мача с Унгария да се играе в провинцията.

В четвъртък хората на организатора Ивайло Гроздев били пред стадиона, а на Орлов мост агитки блокирали движението. След разговор с Гроздев се присъединили към протеста. Затова полицаите оградили стадиона. След сливането на протестиращите напрежението ескалирало. Агитките започнали да стрелят с ракети към кордона от полицаи, облечени с жилетки „Антиконфликт“. Не се съобразили с призивите да престанат. Тогава на първа линия застанали въоръжени полицаи. Започнали да ги замерят с плочки, павета, колчета от паркоместата, хвърляли димки, пръскали ги със спрейове. Засилвали кофи с боклук, за да разбият кордона. Тогава е разпоредено да пристигне водното оръдие. 10 минути по високоговорител полицаите предупреждавали, че ако ескалацията не престане, ще пуснат водната струя, но агресията се увеличавала.

От задните редици протестиращи хвърляли предмети и те падали върху главите на тези в предните редици. Полицаите ги издърпали, за да ги спасят и ги качили в линейки. После те твърдели, че са ранени от униформените.

„Към този момент по никакъв начин

полицаите не са навлизали в протестиращата група

След като машината с водната струя започна работа, беше насочено по-високо и с по-слаба струя, за да ги предупреди. Протестиращите станаха още по-агресивни и започнаха да чупят паркирани коли на гражданите. Тогава решихме да ги изтласкаме към спортното министерство. Те започнаха да палят буса, да чупят колите ни. Но овладяхме ситуацията без жертви. От заведението, в което полицаите влязоха, изведоха лицето, което беше запалило буса. Срещу него е повдигнато обвинение и е задържан под стража от съда“, разказа още главен комисар Николов.

Равносметката е следната – задържани 38, 33 ранени полицаи и 19 граждани. 24 от задържаните са глобени за хулиганство и имат забрана за посещаване на спортни събития. Други

са обвинени за притежание на наркотици

„Размириците в София бяха дръзка провокация срещу държавността. Не можем да позволим футболни фенове да вандалстват и да застрашават живота на полицаи и мирни граждани. Ще бъдем безкомпромисни към полицаи, които упражниха излишна сила извън закона. Но беше бунт с потенциална опасност да се запали София. Предотвратихме човешки жертви и много материални щети и международен скандал. Ако бяха влезли в стадиона, щяха да се саморазправят и с феновете на Унгария“, каза главният секретар на МВР Живко Коцев.

Боби Михайлов пред депутатите: „Няма да падам жертва на платен протест“. А за оставката си не каза

Изпълкомът – в понеделник, когато „всички се успокоят“

БФС и аз като негов президент не можем да се превръщаме в изкупителна жертва за това, че някой е организирал платен протест, въпреки тревожните сигнали, а трети е планирал ексцесии с цел да прехвърли вината върху нас.

Това каза президентът на БФС Борислав Михайлов пред депутатите от спортната комисия. Той бе привикан на изслушване в парламента заради неразборията с организацията на мача на националните отбори на България и Унгария в четвъртък, по време на който бе кървавият протест срещу ръководството на футболния съюз. Не можа обаче да посочи защо смята, че протестът е бил платен.

Да се търси вина от БФС за ескалацията на напрежението по време на протеста, е недопустимо. Отговорност би трябвало да се търси от организаторите на протеста и от институцията, която е позволила неговото провеждане въпреки всички сигнали за масови безредици, както и от провокаторите, които публично подстрекаваха футболните фенове, коментира Михайлов. И изрази гордостта си, че все пак са били спасени човешки животи.

Изслушването му в парламента продължи над два часа и половина. Въпроси към него имаше от всички партии. Част от

депутатите дори директно го призоваха да си тръгне

Без да съм платена от когото и да било, ви призовавам да си подадете оставката като първа стъпка на реформата в българския футбол, обърна се към Михайлов Кристина Петкова от ПП-ДБ.

Единственото, което ние имаме като становище, е вие и вашият екип да подадете оставка, включиха се и от „Възраждане“. Цветан Предов от „Има такъв народ“ пък определи поведението му като „арогантно“.

Ще подаде ли оставка Борислав Михайлов обаче, така и не стана ясно. Радостин Василев го попита директно, но той не пожела да му отговори.

Михайлов обяви обаче, че в понеделник ще се проведе заседание на Изпълкома.

Не се занимаваме с политика. Футболният съюз е неправителствена организация. Не виждам защо точно вие в Народното събрание предизвиквате човек да си подава оставката, когато е избран от футболните хора. Аз казах, че в понеделник ще има Изпълком и всичко ще си дойде на мястото, защото такъв е редът. Така че не го искайте, защото нищо не сте направили за футбола. Тук сте ме събрали като жертвено агне и всички са срещу мен, обяви той.

Отказа да разговаря и с журналистите, тъй като вече бил отговорил на достатъчно въпроси в комисията. А за да избяга от тях,

се скри в кабинета на шефката на спортната комисия

Небие Кабак.

В комисията отново бе резюмирано как се стигна до погрома – мачът с Унгария няколко пъти бе преместен. Първоначално трябваше да се играе на националния стадион „Васил Левски“, от УЕФА настояли да бъде преместен в друг град заради оценката на опасността в доклад на СДВР. От полицията били изпратили писмо и до БФС относно опасенията си.

Според Кристина Петкова в прословутото писмо не са били описани конкретни заявки за проблеми на мача, а по-скоро общо описание на обстановката в столицата, включително и че се организирали ежедневни протести и шествия във връзка с войната между Израел и „Хамас“. Очаквали се и 3500 фенове от Унгария. От полицията пък до последно не знаели къде ще се играе – Пловдив, Разград, Велико Търново, Кърджали или София.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar