„Когато трябва да се защитават принципите на правовата държава, върховенството на закона, правата на човека, справедливия съдебен процес, българските адвокати винаги са били на правилната страна“, каза министър Атанас Славов по повод 22 ноември, Деня на адвоката. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Доц. д-р Славов участва в конференцията „Конституционната реформа и ролята на адвокатурата в нея“, организирана от Софийския адвокатски съвет. В приветствието си той напомни за отпора, даден от
адвокатурата, с цел да опровергае известни защитници, с безспорна репутация, заради тяхното инакомислие. „Това прави адвокатурата изключително силна и устойчива на всички предизвикателства, които стоят пред нас като общество, борещо се за демократичните принципи по пътя към утвърждаване на върховенството на правото“, категоричен бе доц. Славов.

Той открои три акцента в предлаганата сега конституционна реформа, съобщават от пресцентъра на министерството. Първо, независимост на съда чрез създаване на самостоятелен Висш съдебен съвет (ВСС) с мнозинство на съдиите, избрани от съдии във ВСС, отговарящи на стандартите за независимост. Второ, реформа на прокуратурата и статута на главния прокурор, така че вече да не сме свидетели на злоупотреба с власт. Трето, реформа в конституционното правосъдие чрез въвеждане на пряката конституционна жалба и даване на възможност на съдилища от всички нива да сезират Конституционния съд.

Министър Славов благодари на адвокатурата за нейната водеща роля в процеса на усъвършенстване на конституционната и законодателната система. От името на Министерството на правосъдието благодари на защитниците и за ползотворното сътрудничество в различните формати на работни групи. „Вярвам, че имаме още много какво да свършим заедно за утвърждаване на върховенството на правото“, заключи доц. Славов, споделят от пресцентъра на министерството.

Председателят на Висшия адвокатски съвет Ивайло Дерменджиев поздрави колегите си по повод Деня на българската адвокатура. ”Хиляди сте всички вие, които всеки ден се борите за правата на своите клиенти. Борите се за една по-справедлива и правова България”, каза той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar