9 години затвор са достатъчни за катастрофата, при която Кристиан Николов уби журналиста Милен Цветков. Формата на вина обаче да се промени в умисъл, а не по непредпазливост. Това поиска от Върховния касационен съд прокурор Борислав Джамбазки по време на делото срещу Николов.

3 години след смъртта на Цветков то стигна до третата инстанция. Колата му бе ударена отзад, докато чакаше на червен светофар на 19 април 2020 г. от джипа на Николов. Споростта на младежа, тогава на 23 г., бе около 100 км/ч, а Николов караше дрогиран на 3 вида наркотици – кокаин, амфетамин и марихуана. Той не бе и натиснал спирачката. Затова бе подведен под отговорност за катастрофа, причинена при евентуален умисъл. И първата, и втората инстанция обаче отсъдиха, че става дума за непредпазливост, и дадоха 9 г. затвор на Николов.

„От самото начало твърдим, че формата на вината е евентуален умисъл – употребата на няколко вида наркотични вещества преди извършване на деянието, липсата на опит да бъде предотвратена катастрофата с особено висока скорост, 2 пъти надвишаваща разрешената“, каза Менко Менков, адвокат на близките на Милен Цветков. И поиска делото да се върне на Софийския апелативен съд, който да увеличи присъдата на Николов.

Джамбазов обаче пожела само промяна на формата на вина. „Не можем да не отбележим, че наказание 9 години лишаване от свобода не е малко“, посочи обвинителят.

Самият Николов поиска по-малко наказание. „Извинявам се от дъното на душата си! Моля се на Господ душата му да почива в мир! Моля за снизходителност при определяне на наказанието. След катастрофата направих всичко възможно да съхраня живота му. След 19 април 2020 г. моят живот не е същият, както и този на семейството ми. Аз не съм самоубиец, нито ми е безразлично за човешкия живот, независимо дали за моя, за този на пътниците или другите водачи“, каза младежът пред върховните магистрати.

Неговите адвокати също настояха за промяна на присъдата. „Ние искаме намаляване на размера на наказанието. При условие че в мотивите на първата и втората инстанция е даден превес на смекчаващите вината обстоятелства. Имам предвид чисто съдебно минало, липса на нарушения на пътния закон, самопризнания“, посочи Константин Симеонов. И добави, че все пак не настояват за условно наказание.

Върховният касационен съд трябва да се произнесе до 30 дни, но заради фактическа и правна сложност може да отнеме и повече време. (24часа)

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar