Неправителствени организации, SOS Детски селища и община Велико Търново разработват нов национален алгоритъм за работа с деца в риск, който да направи по-добра координацията между отделните институции и да включи и родителите. До септември разработката ще бъде представена за одобрение на министрите на образованието и на труда и социалната политика.

Във всички закони, засягащи децата, са разписани правила за тяхната защита, които са с пожелателен характер и отделните институции не работят синхронно, така че рисковите деца да не бъдат прехвърляни от институция на институция. Това коментираха на работна среща във Велико Търново от асоциация „Пелаго“, Ноу-хау център за алтернативна грижа за деца в Нов български университет и община Велико Търново. В сега действащото законодателство липсва работата с родителите, коментира бившият социален министър Валентина Симеонова:

„Там, където има сериозни проблеми с децата, отсъства работа с родителите“.

По новия национален алгоритъм за защита на децата в риск се работи от една година и се очаква да е готов и предложен на просветния и социалния министър до септември, поясни Галина Маркова от НБУ:

„Този алгоритъм ще даде увереност на родителите за това, че има загрижени хора в образователния и социалния сектор и те работят в координация“.

Като сериозен пропуск при работата с децата в риск Валентина Симеонова очерта, че училището и отделът за закрила на детето работят поотделно:

„Идеята ни е да се съберат заедно, за да има смисъл, за да има ефект“.

В община Велико Търново се работи по около 300 случая на деца в риск, посочи директорката на общинската социална дирекция Росица Димитрова и подчерта, че най-важна трябва да е превенцията на трудните случаи:

„Не да коментираме колко трудни случая имаме, защото това са вече идентифицирани рискове, а да говорим колко деца сме подкрепили“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar