Неизбежна самоотбрана, което не е престъпление, или причиняване на смърт по непредпазливост на Ивайло Чобанов-Пилето. За това спориха във вторник адвокатите на 20-годишния Любен Попов и прокуратурата.

Той беше освободен без мярка за неотклонение от Софийския градски съд в четвъртък, защото не е доказано обвинението за телесна повреда, след която Пилето е починал. Апелативният съд с председател Стефан Илиев потвърди изцяло определението. Така Любен Попов

остава на свобода, докато тече разследването

Представителят на столичния ъндърграунд от 90-те Ивайло Чобанов почина миналата седмица след близо месец в кома. На 26 януари той напада паркиралия неправилно Любен Попов, който чака майка си да излезе от банката. Попов го изблъсква с краката си, Чобанов пада и удря главата си в преминаваща кола, а след това и на асфалта. Аутопсията по-късно показва, че Пилето е бил пиян и дрогиран.

Прокуратурата и адвокатите на Попов – Илиян Василев и Камен Михалков, още спорят дали Чобанов е ударен с юмрук, или е изритан с крака. Според разследването на 4-о районно и прокуратурата Пилето е ударен с юмрук. Според защитата обаче нараняването от вътрешната страна на бузата му е от тръбата, с която той е дишал в болницата, докато е в кома, или от това, че майката на Любен Попов е държала езика му дълго време, за да не го глътне.

Чобанов е изтласкан с крака от колата. Има експертиза на записа, на който ясно се виждат двете му маратонки,

категоричен е адвокат Илиян Василев, който още веднъж разказа какво се е случило във фаталния ден. Според него случаят е докладван неправилно от 4-о районно управление на прокуратурата.

„Попов не е имал намерение да нанася телесна повреда. Разследването не е направило минимални усилия за действията на Чобанов“, заяви адвокат Михалков. Той помоли съда, ако все пак реши да измени мярката на клиента му в домашен арест, тя да се търпи в имот извън София заради опасност от отмъщение от близки на Чобанов. Прокуратурата обаче поиска най-леката мярка за неотклонение – подписка, но съдът не се съгласи и с нея.

Любен Попов беше изведен от съдебната палата със служители на Главна дирекция „Охрана“. Причината са съмнителни хора, които са забелязани от адвокатите му в храма на Темида – точно до залата, където Апелативният съд потвърди определението на градския, че няма да има мярка за неотклонение.

Във вторник стана ясно, че полицаи търсят Любен Попов у тях късно вечерта на 20 февруари. Родителите му казали, че пътува от провинцията.

Полицаите говорили с него по телефона, върнали се в 4 районно и го обявили за издирване

На следващия ден преди обед той сам се явил в полицията.

В залата адвокатите му разказаха и за майката на починалия, която в разпита си заявила, че не иска да погребва сина си и да участва по делото с искове, защото ѝ причинил много срам с престъпленията, които е вършил. В досието си той има побой над полицай, стрелба срещу друг криминално проявен, показания, че е намушкал с нож самбиста Благой Иванов, сводничество и други.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar